U poplavama u Brazilu deset mrtvih

Poplave u Guaramirimu [Izvor: YouTube/Erick Willian Lopes]

Deset je ljudi poginulo u poplavi u južnobrazilskoj saveznoj državi Parani, a vlasti su proglasile vanredno stanje u 130 gradova, među ostalima i u Curitibi u kojoj će se igrati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva, kao i u okruženju vodopada Iguazu.

U Parani, koja graniči s Paragvajem i Argentinom obilni su pljuskovi počeli u subotu, ali do srijede je sunce već zasjalo u većini pogođenih krajeva, objavio je klimatološki institut Simepar iz Curitibe, prenosi Hina.

Nova hladna fronta vjerovatno će donijeti i nove kiše već od petka popodne, rekla je za Reuters Simeparova meteorologinja Ana Beatriz Porto da Silva, ali upozorila je i da je prerano za procjenu hoće li nove padavine utjecati i na prvu nogometnu utakmicu u Baixada Areni.

Početak Mundijala

Svjetsko prvenstvo počinje 12. juna utakmicom Hrvatske i Brazila u Sao Paulu, a u Curitibi 16. juna Iran igra protiv Nigerije.

Prvenstvo se održava u Brazilu tokom klimatski neobične godine. Velika žega i suše okarakterizirale su kišnu sezonu u januaru i februaru, zbog čega su se akumulacijska jezera ispraznila, a usjevi propali.

No čini se da Brazil koji će zbog Svjetskog prvenstva u nogometu posjetiti blizu 800.000 turista, sada čeka neobično velika količina kiše u inače sušnoj sezoni jula i augusta, što se objašnjava fenomenom El Nina.

Izvor: Agencije