U posjeti rodnom Marquezovom gradiću

U gradiću na obali Kolumbije Aracataci održana je komemoracija nobelovcu Gabrielu Garciji Marquezu. To je njegov rodni grad, u kojemu je našao inspiraciju za svoj najpoznatiji roman “Sto godina samoće”.

Magdalena Bolano ima 97 godina i pamćenje je izdaje. Ali, sjeća se vremena kad je bila tinejdžerica i dadilja dječaka po imenu Gabriel Garcia Marquez.

“Gabo se često igrao loptom. Bio je ljubomorno dijete. Kad bi vidio da neko drugo dijete ima nešto što želi, pokušao bi doći do toga”, sjeća se Magdalena.

Aracataca izvor inspiracije

Marquez je rođen u prašnjavom, vrućem gradiću Aracataci na karipskoj obali, u kući koja je kasnije pretvorena u muzej.

Maryls Claro i njena sestra rade kao vodiči u muzeju. Pripadnice su mlađe generacije, koju zanima sve što ima veze sa slavnim piscem rođenim u njihovom gradu. Maryls kaže da je počela čitati dijelove Marquezovih knjiga prije nego što je krenula u školu.

“Kad sam imala tri godine, vidjela sam kako moj otac čita neku knjigu. Bila sam radoznala, jer su svi pričali kako je Gabo dobar pisac, pa sam htjela vidjeti o čemu je riječ”, kaže Maryls Claro.

Ovaj uspavani gradić na prvi pogled ne izgleda impresivno, ali poslužio je kao inspiracija za Macondo, izmišljeno selo u kojem se odvija radnja Marquezevog romana “Sto godina samoće” iz 1967. godine. Prije nekoliko godina javila se ideja da se ime Aracatace službeno promijeni u Macondo, ali to se nije dogodilo.

Dotaknuo generacije

“Čini se da svako ovdje ima neku priču o čovjeku koga su jednostavno zvali Gabo. Ovo mjesto je mnogo značilo Marquezu – sam je rekao kako je u Aracataci, u svijetu između stvarnosti i nostalgije, pronašao građu za djela koja je pisao”, izvještava reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Među djecom u njegovom rodnom gradu, koja možda vjeruju da mogu napisati knjigu o novom Macondu. Ili u srcu ljudi poput gospođe Bolano, koja nije vidjela pisca nakon što se odselio iz Aracatace.

Marquezov značaj može se mjeriti i time što je dotaknuo toliko generacija u gradiću koji jednog od najvećih književnika 20. stoljeća smatra svojim.

Izvor: Al Jazeera