U Potočarima otvoren dokumentacioni centar

U kompleksu memorijalnog centra u Potočarima kod Srebrenice posvećenom uspomeni na žrtve genocida što su ga u julu 1995. nad Bošnjacima počinile snage bosanskih Srba u subotu je otvoren Sense – Dokumentacioni centar Srebrenica u sobi za audio-video prezentacije Memorijalnog centra.

Cilj Dokumentacionog centra je da uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza sa suđenja prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruirani i procesuirani u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju.

“Istinom opominjemo i podsjećamo na genocid koji se ovdje dogodio, činimo to sa nadom da se zlo nikada i nikome više ne ponovi”, istakao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas u Potočarima.

“Genocid u Srebrenici je zločin planetarnih razmjera. Srebreničku lekciju moramo naučiti i zapamtiti, nevine srebreničke žrtve zaslužuju smiraj i istinu, preživjele porodice trebaju pravdu. Dok smo živi nećemo posustati da zločince privedemo pred lice pravde”, kazao je Izetbegović, prenosi Anadolija.

Prikupljena dokumentacija

Obimna dokumentacija koja je danas priložena Memorijalnom centru Potočari uvelike će pomoći za buduće generacije da se tačno vidi šta se desilo i da se nikome i nikada ne ponovo Srebrenica, poruka je Sadika Ahmetovića, predsjednika Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica.

“Obilježavamo genocid nad Bošnjacima svakog 11. jula za buduća pokoljenja. Cilj je da stvorimo muzejski i edukativni sadržaj koji će jasno i precizno pokazati svakom posjetiocu šta se ovdje desilo. Nakon toga, niko neće sa ovog mjesta otići ravnodušan”, kazao je Ahmetović.

Prateći  suđenja, agencija SENSE je prikupila obimnu dokumentaciju: nekoliko hiljada sati snimaka svjedočenja preživjelih, očevidaca i počinitelja zločina, dokumentarne snimke iz jula 1995, fotografije mjesta zločina nad Bošnjacima Srebrenice, snimke iz zraka, vojne dokumente zaplijenjene u štabovima jedinica koje su u julu 1995. sudjelovale u napadu na ovu, tada zaštićenu zonu Ujedinjenih naroda.

Dokazivanje istine

Prema riječima načelnika Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, istina se mora dokazivati svakodnevno. Napomenuo je da se žrtve srebreničkog genocida svakodnevno susreću sa onima koji negiraju ono što se desilo, “prvi argument je uspostava ovakvog dokumentacionog centra”.

“Svakodnevno ćemo moći da uzimamo argumente koji potvrđuju našu istinu, a nadam se da će to svijetu biti dovoljno da saznaju da je istina o Srebrenici veliko zlo koje je neko počinio u 20. vijeku. Šaljem poruku danas, odavde, da se Srebrenica nikome i nikada ne desi”, poručio je Duraković.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“, istakla je da će ovaj projekat biti značajan za buduće generacije.

“Memorijalni centar je naša Meka, naše hodočašće, tu je ono što se ne može gumicom izbrisati, zato je važno otvaranje ove dokumentacione sobe. Ona će da opominje sve one koji imaju drugačija mišljenja i namjere”, istakla je Mehmedović.

‘Tužna sjećanja’

Direktor agencije SENSE Mirko Klarin kazao kako je cilj ove postavke približiti zainteresiranima koliko je ICTY-u poduzeo u rasvjetljavanju počinjenih zločina i kažnjavanju odgovornih.

Zamjenik predsjednika ICTY-a sudac Carmel Agius kazao je kako je iznimno važno da hiljade raspoloživih dokaza i dokumenata iz arhiva tog suda budu predstavljeni baš u Potočarima gdje je središnji memorijalni kompleks posvećen žrtvama srebreničkog genocida.

“Ovo je mjesto tužnih sjećanja na sve ono što se dogodilo u Srebrenici u julu 1995.”, kazao je Agius, prenosi Hina.

Podsjetio je kao je ICTY u predmetu vođenom protiv bivšeg generala bosanskih Srba Radislava Krstića nedvojbeno utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid a za to je kazneno djelo u Den Haagu optuženo ukupno dvadeset osoba uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Izvor: Al Jazeera i agencije