U potrazi za grobom Miguela Cervantesa

Španski istoričari pokušavaju pronaći posmrtne ostatke Miguela Cervantesa, književnika čiji roman „Don Quixote” mnogi smatraju najboljim djelom fikcije ikada napisanim.

Cervantes je stvarao krajem 16. i početkom 17. vijeka.

Vjeruje se da je sahranjen u jednom samostanu u centru Madrida, ali nikad nije utvrđeno gdje se tačno nalaze njegovi posmrtni ostaci.

Miguel de Cervantes umro je nedaleko od jedne madridske kapele – bez novca i relativno nepoznat.

Gotovo 400 godina kasnije, španski istoričari žele pronaći njegove kosti kako bi mu odali počast.
Istoričar Fernando de Prado kaže kako je malo ljudi sahranjeno u crkvi u sastavu samostana.

“Za prvu fazu istraživanja zadužen je stručnjak za radare koji će ispitati dublje slojeve zemlje i locirati mjesto na kojem je ukopan”, kaže De Prado.

Cervantes se preselio u Madrid 1606. Do tada je već bio objavio djelo po kojem će ostati najviše zapamćen. „Don Quixote” se i danas smatra jednim od remek-djela literarne fikcije.

Novi žanr

„Objavljen u dva toma, ‘Don Quixote’ istražuje ne samo narodnu mudrost, nego i univerzalne vrijednosti. Riječ je o djelu zbog kojeg se Cervantes smatra ocem modernog romana”, kaže Kim Vinnell iz madridskog Instituta Cervantes.

Pričom koja prati avanture ludog plemića iz provincije, Cervantes je prekršio sva dotadašnja pravila – i stvorio novi književni žanr.

„Bilo je to istinski revolucionarno djelo. Do tada su postojale knjige istorije i knjige fikcije. Don Quixote nam se obraća kao da je stvarna osoba i obraća se piscu koji pripovijeda njegovu priču. To je istovremeno zbunjivalo i očaravalo ljude”, kaće Arantza Mayo, stručnjakinja za špansko Zlatno doba.

Kao mladić, Cervantes je bio vojnik u ratu protiv Osmanskog carstva. Oteli su ga turski pirati i pet godina je proveo u ropstvu dok pripadnici Reda Presvetog trojstva nisu dogovorili otkupninu i njegovo oslobađanje.

„Znamo da je bio neustrašiva i hrabra osoba, ali mora da mu je bilo teško u zarobljeništvu. Oslobođen je tek nakon intervencije Reda Presvetog trojstva”, kaže Dario Villanueva, stručnjak za Cervantesa.

Zbog toga se smatra kako je zatražio da bude sahranjen u crkvi koja pripada tom redu.

Arheolozi se nadaju da će do kraja godine završiti istraživanje i utvrditi gdje se nalazi posljednje počivalište čuvenog pisca.

Izvor: Al Jazeera