U požaru izgorio Islamski centar u Houstonu

Nije bilo izvještaja o žrtvama, a istraga o ovom incidentu još je u toku (Twitter)

Zgrada Islamskog instituta Quba u Houstonu uništena je u požaru kojeg su vatrogasci uspjeli ugasiti, a nije bilo izvještaja o žrtvama.

Istraga o ovom incidentu još je u toku.

Međutim, kako je u petak navedeno na Facebook profilu ovog instituta, preliminarna istraga je “jasno pokazala da požar nije izbio slučajno”.

“Preliminarnom istragom zaključeno je da je požar izavala osoba”, piše na stranici, ali se dodaje da je ipak istraga još u toku te se korisnici Instituta pozivaju da ne pokazuju mržnju, već da “šire ljubav, toleranciju…”

‘Želimo potpunu istragu’

“Šeta na pomoćnoj zgradi je totalna. Cijela zgrada je izgorjela”, kazao je Ken Tyner, šef Vatrogasnog odjela u Houstonu, prenose agencije.

“Prvo što smo pomislili je da je ovo zločin iz mržnje, koji se može nastaviti. Ali, ne želimo kriviti nekoga. Želimo potpunu istragu o tome šta se desilo”, kazala je za američke medije Hala Saadeh, koja posjećuje ovaj centar.

“Iskreno, šokiran sam i nisam ovo očekivao”, rekao je Zahid Abullah, imam u džamiji u sklopu Instituta.

Kako navode mediji, zapaljena zgrada je tek kupljena i trebala je biti pretvorena u centar lokalne zajednice, kao i mjesto gdje bi djeca učila o islamu.

Izvor: Agencije