U požaru u Sibiru poginule 64 osobe: Isključen alarm, blokirani izlazi

U požaru koji je u nedjelju buknuo u trgovačkom centru u Kemerovu, industrijskom gradu u središtu Sibira, poginule su 64 osobe, objavile su novinske agencije pozivajući se na lokalne vlasti.

Lokalni mediji naveli su da su povrijeđene najmanje 44 osobe, dok se 60 osoba, od kojih 41 dijete, vode kao nestali.

Istražitelji su potvrdili da je čuvar u trgovačkom centru isključio sistem za upozoravanje na požar, prenio je Reuters.

Ruska komisija za istrage saopćila je također da su izlazi u slučaju požara bili blokirani, te da je bilo ozbiljnih propusta u upravljanju centrom kad je riječ o sigurnosti posjetitelja.

“Istražioci rade 24 sata. Ispitani su svjedoci, žrtve i vlasnici prodavaonica. Zaplijenjena je i potrebna dokumentacija. Četvero osumnjičenih zadržano je i ispitano. Među njima je i glavni menadžer kompanije koja je pružala usluge u trgovačkom centru, kao i vlasnik prostora u kojem je, navodno, izbio požar”, potvrdila je Svjetlana Petrenko, glasnogovornica istražne komisije. 

Zasad nema indicija o tome šta bi mogao biti uzrok požara.

Na televizijskim snimkama vidjeli su se ljudi kako u panici iskaču kroz prozore trgovačkog centra, koji je bio obavijen gustim crnim dimom.

Pokrenuta istraga

U požaru koji je, prema prvim rezultatima istrage, buknuo u kino-dvorani, potpuno je izgorjelo 1.000 m2 trgovačkog centra, a evakuirano je dvjestotinjak ljudi, pišu ruski mediji.

Ruske vlasti pokrenule su istragu, a uzrok požara još nije poznat.

Kemerovo se nalazi u Sibiru, gotovo 3.600 kilometara istočno od Moskve.

“Požar u Kemerovu naziva se jednim od četiri najveća u posljednjih 100 godina ruske historije. Plamen je, prema informacijama, izbio blizu jedne od igraonica na najvišem, četvrtom spratu trgovačkog centra. Za kratko vrijeme proširio se na 1.600 m2. Iz Kremlja su saopćili da prate šta se dešava, a predsjednik Vladimir Putin u Kemerovo je poslao ministra za vanredne situacije kako bi nadgledao operacije na terenu”, javio je Al Jazeerin reporter Rory Challands.

Izvor: Al Jazeera i agencije