U Preševu i Makedoniji slave Dan zastave

Dan zastave, nacionalni praznik Albanije, obeležen je u Preševu na jugu Srbije, sednicom lokalnog parlamenta i protestnim skupom sa koga je upućen zahtev da se Albancima omogući slobodna upotreba nacionalne zastave i simbola Albanaca.

Sednica je počela minutom ćutanja i odavanjem pošte nastradalim pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe i intoniranjem albanske himne.

Istovremeno, srpska i albanska zastava, jedna pored druge, stoje na zgradi opštine Preševo na jugu Srbije dok većinsko albansko stanovništvo u tom mestu proslavlja svoj nacionalni praznik – Dan zastave.

Albanci kao nacionalna zajednica imaju pravo na svoje simbole, ali po zakonu zastava ne sme da bude identična zastavi druge države, u ovom slučaju Albanije, no tamošnji Albanci misle drugačije.

„Jedno pravo što nam je oduzeto u vezi upotrebe nacionalnog simbola, tj. zastave preko koje se mi identifikujemo na čitavoj zemaljskoj kugli kao Albanci. Drugu zastavu nemamo. To je nacionalni simbol“, kaže Ramiz Latifi, predsednik Skupštine opštine Preševo.

Simboli samo jedan od problema

Albanski političari tvrde da neće odustati od albanske zastave kao svog simbola.

„Isticanjem nacionalnog simbola, tj. nacionalne zastave Albanaca kao da se urušava sistem ove države. To je fantazija. Dokazali smo godinama da smo rešeni da živimo u ovoj državi, u institucijama ove države, kao ravnopravni građani i to ćemo uraditi“, najavljuje Skender Destani.

Nacionalni simboli samo su jedan od problema koji postoje u ovom delu Srbije.

Reporter Al Jazeere Zoran Kosanović javlja kako je sa protesta u Preševu istaknuto je da albanska zastava nije jedini problem ljudi koji žive na tom području.

„Albanci se žale da su diskriminisani i da im je problem i bezbednost, obrazovanje, ali i nova mreža sudova kojom nije predviđeno osnivanje osnovnog suda u Preševu“, javlja Zoran Kosanović.

Stanovnici osećaju ugroženost

Stanovnici Preševa, sa kojima je razgovarao reporter Al Jazeere, kažu da se osećaju ugroženo.

„Ne donosi Srbija ovde rad, nego hoće rat. Svaki dan donosi tenkove i svakakvog naoružanja ovde nosi, a plus toga ljude maltretiraju“, upozorava jedan od stanovnika Preševa, dok drugi navodi kako su im „oduzeli sud zbog čega se osećaju obespravljeni, iako pripadaju Republici Srbiji“.

Upravo zbog problema oko osnivanja suda albanski političari su objavili da prekidaju razgovore sa Vladom Srbije.

„Albanci su imali to pravo da imaju osnovni sud, a danas u 21. veku oni to pravo nemaju. To je sramota i za državu i za međunarodnu zajednicu što je dopustila takvo rešenje i da ih ova država tretira kao tuđe građane“, poručuje Skender Destani.

Dan zastave i protest Albanaca u Preševu protekli su bez incidenata.

I u Makedoniji slave Dan zastave

Albanski nacionalni praznik – Dan zastave obeležen je i u Makedoniji, gde je otvoren memorijalni centar posvećen žrtvama iz balkanskih ratova, izgrađen novcem dijaspore.

Hiljade Albanaca okupilo se na Dan albanske zastave u mestu Zajas na zapadu Makedonije, no na slavlju nije bilo političara Makedonaca.

„Ovo je veliki i važan praznik za sve Albance, bez razlike odakle su. Puno Albanaca živi van granica matične zemlje, ali svugde se slavi“, kaže Džemail Alimi.

Za razliku od Srbije, albanskoj zajednici je u Makedoniji po zakonu dozvoljeno da koristiti zastavu sa dvoglavim orlom, koja je i nacionalna zastava Republike Albanije, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

„Ova zastava pripada svim Albancima i zato svi zajedno slavimo“, navodi Usein Đemaili.

Građani su pozdravili otvaranje spomenika nazvanog Albanska majka i memorijalnog centra posvećenog Albancima koji su stradali tokom balkanskih ratova.

„Postavljamo spomenike kako bismo sačuvali našu sećanje i gorke uspomene, ali i da se istorija ne bi ponovila“, poručio je Gzim Ostreni iz Demokratske unije za integraciju.

Proslava nije pretnja

Predsednik vladajuće albanske partije rekao je da je Albancima važno podsećanje na prošlost, kako gi gradili bolju budućnost te je pozvao Makedonce da ne doživljavaju kao pretnju slavlje albanske zastave i istorije.

„Neka ovo bude  momenat kad zajednički gledamo na budućnost koja će  omogućiti blagostanje i Albancima i Makedoncima. Samo gledajući istini u oči možemo zajedno napredovati. Podizanje ovih spomenika i slavlje zastava ne treba biti prijetnja za naše sugrađane zato što je ovo zastava albanskog naroda koja je decenijama bila natopljena njihovom krvlju“, rekao je tom prilikom Ali Ahmeti, predsednik Demokratske unije za integraciju.

Iz vladajuće albanske partije za naredno obeležavanje Dana zastave najavili su otvaranje novog spomenika, ovoga puta u Tetovu, a biće posvećen svim albanskih herojima.

Izvor: Al Jazeera