U Pretoriji počinje suđenje Pistoriusu

Pistoriusa će braniti jedan od najboljih odvjetnika u zemlji, Barry Roux (EPA)

Južnoafrički sprinter Oscar Pistorius, ikona sportskog svijeta i izvor inspiracije milijunima osoba s invaliditetom, izlazi u ponedjeljak 3. marta pred sud u Pretoriji pod optužbom da je ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp, u prisustvu stotina novinara privučenih tim koktelom slave, ljubavi i krvi.

Jedna televizijska mreža posvetila je poseban program tom suđenju i izravno će prenositi veliki dio rasprava, navodi agencija Hina.

Sud će do 20. marta nastojati prikupiti činjenice koje bi trebale dati odgovor na pitanje je li taj 27-godišnji Južnoafrikanac, prvi hendikepirani atletičar koji je sudjelovao na Olimpijskim igrama za sportiste koji nisu invalidi, onima u Londonu 2012, hladnokrvno ubio svoju djevojku, kako tvrdi Tužiteljstvo ili ju je ubio zabunom, zamijenivši je za provalnika, kako tvrdi odbrana.

Drama se odigrala bez svjedoka, u noći s 13. na 14. februara 2013. u luksuznoj kući u Pretoriji u kojoj su živjeli, u dobro osiguranom kompleksu okruženom zidovima i čuvarima.

Poznato je jedino da je u tri sata ujutro na Valentinovo Reeva Steenkamp, popularna 29-godišnja manekenka, bila u zahodu. Oscar je iznenada zgrabio oružje i ispalio u vrata zahoda četiri metka. Mlada žena ubrzo je preminula.

Tvrdnje optuženog

On tvrdi da je bio na balkonu kada je čuo buku u zahodu. Mislio je da je riječ o provalniku koji ulazi kroz prozor i zapucao bez upozorenja, a prije toga nije provjerio je li Reeva u krevetu.

Tvrdi da je s djevojkom bio u dobrim odnosima. “Te je večeri vježbala jogu, a ja sam gledao televiziju u krevetu. Nožne proteze sam skinuo. Bili smo jako zaljubljeni i nisam mogao biti sretniji. Znam da je osjećala isto. Dala mi je poklon za Valentinovo, ali je zamolila da ga otvorim tek drugi dan”, rekao je.

Na suđenju će biti izvedeno stotinjak svjedoka. Susjedi tvrde da su prije pucnjave čuli ženske krikove. Reevini prijatelji tvrde da je par ponekad bio u napetim odnosima. Bivše Pistoriusove ljubavnice svjedočit će, pak, o njegovu karakteru. On je zaljubljenik u oružje i ponekad sklon nasilnom ponašanju, što se pokazalo tijekom medijske istrage.

Branit će ga jedan od najboljih odvjetnika u zemlji, Barry Roux.

Pistorius je sin bogate bijele južnoafričke porodice, a nadimak “Blade Runner” nadjenut mu je zbog proteza od ugljika, koje nosi jer su mu s 11 mjeseci amputirane noge ispod koljena.

Izvor: Agencije