U Prijedoru registrirana ptičja gripa

Dogovorene su mjere u skladu s odredbama Pravilnika o mjerama i iskorjenjivanju influence ptica (Anadolija)

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska potvrđeno je kako je kod domaćih ornamentalnih kokoški, koje se drže kao ukras u jednom domaćinstvu u naselju Tukovi u Prijedoru, potvrđeno prisustvo visokopatogene influence ptica, podtip 5 (ptičja gripa H5), prenosi agencija Anadolija.

Nakon što je bolest ptičja gripa potvrđena, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je organizirao sastanak predstavnika Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan”, kao i predstavnika Centra za suzbijanje ptičje gripe na području grada Prijedora.

Đaković je nakon sastanka izjavio kako su dogovorene mjere u skladu s odredbama Pravilnika o mjerama i iskorjenjivanju influence ptica.

Zaražena područja

“Područje naselja Tukova i naselja koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici: Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Bišćani, Gomjenica, Čarakovo, kao i naselja Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani, proglašavaju se kao područje zaraženo ptičjim gripom”, rekao je Đaković.

Predsjednik Komisije za suzbijanje ptičjeg gripa Dušan Vranješ je istakao kako je ova komisija donijela plan mjera zaštite na području grada, a sve nadležne institucije, kao i institucije grada Prijedora, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzimaju operativne mjere koje se odnose na saniranje žarišta ptičje gripe.

Svim vlasnicima peradi je naređeno da poduzmu sve mjere koje su naložile nadležne veterinarske inspekcije, a također su u obavezi veterinarskoj stanici blagovremeno prijaviti sva uginuća ptica i peradi. 

Opasna bolest

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, za bh. medije je kazao kako je ova bolest potvrđena u laboratoriji sarajevskog fakulteta.

“Uradili smo sve što je potrebno i već jučer [subota] dostavili nalaz. Znamo da je ovaj virus prenosiv i na ljude i da se radi o bolesti koja je veoma opasna. Prije desetak godina imali smo već prisustvo tog virusa. Ono što je najbitnije sada jeste da nadležni organi provedu sve mjere, a to je zabrana kretanja životinja, te da provedu epidemiološko istraživanje”, istakao je on.

Dodao je kako građani za sada ne trebaju biti zabrinuti, jer je bitno da je bolest otkrivena.

Izvor: Agencije