U Quebecu uhapšeno više od 700 studenata

Protesti imaju tendenciju da se prošire i pooštre (Reuters)

Skoro 700 osoba uhapšeno je protekle noći u burnim demonstracijama u Montrealu i Quebecu zbog planiranog povećanja studentskih školarina, saopćila je policija u četvrtak.

Policijski zvaničnici su naveli da su protesti tolerirani sve dok nije došlo do problema kada je, nakon što su neki demonstranti počeli bacati kamenice na policajce, nešto poslije ponoći policija krenula u akciju i uhapsila 518 demonstranata.

Još 170 osoba privedeno je u gradu Quebecu, prenosi AFP.

Montreal je uzdrman socijalnom krizom neviđenih razmjera i ‘više ne spava’.

Kako prenosi francuski dnevnik Le Monde, u najvećoj od kanadskih pokrajina prvi studentski protesti protiv povećanja univerzitetskih troškova, koji su porasli za ukupno 82 posto u periodu od sedam godina, počeli su prije četiri mjeseca.

Međutim, demonstracije su sada poprimile takve razmjere da, kao što navodi švicarski list Le Temps, Montreal, uzdrman socijalnom krizom neviđenih razmjera, “više ne spava”.

Generalno, mirne sve do sada, demonstracije imaju tendenciju da se prošire i pooštre, jer sada uzrok nezadovoljstva više nije samo povećanje studentskih školarina, već i “Zakon 78”, usvojen krajem prošle sedmice na inicijativu liberalne vlade Jeana Chretieba, kojim se ograničava pravo na demonstriranje.

Tu mjeru kritiziraju i mediji, a kanadski list Le Devoir u njoj vidi “zloupotrebu vlasti” i “autoritarno iskušenje”.

Demonstracije prošle noći bile su 30. noćni protesti organizirani ovog proljeća u kanadskoj pokrajini, podsjeća francuski dnevnik.

Izvor: Agencije