U raketiranju ubijena dva Palestinca

Osumnjičeni Ahmed Za'anin i osoba s kojom je u srodstvu su sjedili u parkiranom automobilu kada ih je pogodila izraelska raketa (AFP)

Izrael je ubio dvojicu Palestinaca iz Gaze u zračnom napadu u srijedu, okrivljujući jednog od njih da je ispalio raketu preko granice tokom prošlosedmične sahrane Ariela Sharona.

Palestinski stanovnici kažu da su žrtve pripadale organizaciji Islamski džihad, naoružanoj frakciji koja povremeno prkosi naporima Vlade u Pojasu Gaze da održi primirje s Izraelom, prenosi Fena.

Islamski džihad je saopćio da je jedna od žrtava, Ahmed Za'anin, bila u njihovim redovima, ali nisu naveli više informacija za drugog ubijenog.

Potvrda vojske

Međutim, izraelska vojska je potvrdila da je došlo do zračnog napada u Beit Hanounu i da je Za'anin bivši član grupe Islamski džihad, koji se pridružio sekularističkom Narodnom frontu za oslobođenje Palestine.

PFLP za sada nije reagirao na ove komentare, prenosi Reuters.

Smatra se da je Za'anin izvršio brojne napade, uključujući ispaljivanje raketa na jug Izraela dok je trajala sahrana Sharona u ceremoniji kojoj su prisustvovali američki potpredsjednik Joe Biden i drugi strani dostojanstvenici.

U tom napadu nije bilo žrtava.

Za'anin i druga osoba, s kojom je u srodstvu, sjedili su zajedno u parkiranom automobilu kada ih je pogodila izraelska raketa.

Upozorenje Izraela

Izrael će upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju protiv raketne paljbe iz pravca Pojasa Gaze, upozorio je u srijedu izraelski ministar odbrane Moshe Yaalon.

“Nećemo oklijevati nastaviti koristiti snagu kako bismo se borili protiv onih koji prijete našoj sigurnosti i to ćemo učiniti koristeći sva sredstva koja su nam na raspolaganju”, kazao je Moshe Yaalon u saopćenju.

Dodao je da je smrt dvojice palestinskih aktivista, umiješanih, po riječima izraelske vojske, u nedavnu raketnu paljbu, “dodatna etapa u našoj odlučnoj borbi protiv raketne paljbe na gradove i građane Izraela”.

Do tih izjava dolazi nakon izjava izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji je u utorak izravno prijetio Hamasu na vlasti u Pojasu Gaze od 2007. godine.

“Odgovaramo onima koji nas napadaju. Ako su Hamas i druge organizacije zaboravile tu lekciju naučit će je ponovno na vlastitu štetu i vrlo brzo”, kazao je Netanyahu.

Ministar odbrane ponovio je u srijedu prijetnje protiv Hamasa, držeći ga “odgovornim za pucnjavu na Izrael”. Ukupno je iz Gaze na Izrael ispaljeno 13 raketa od 1. januara, od kojih je pet presreo proturaketni sistem Željezna kupola, prema izraelskoj vojsci.

Izvor: Agencije