U regiji višak 160.000 tona municije

Višak naoružanja i vojne opreme nije samo opasnost za građane već i opterećenje za vojske i države regije (Tanjug)

Postojanje viškova municije i drugih ubojnih sredstava jedna je od najvećih prijetnji sigurnosti regije, konstatirali su na sastanku u Beogradu u četvrtak predstavnici ministarstava odbrane zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Prema zajedničkim procjenama, ima više od 160.000 tona municije za uništavanje.

Srbija nudi kapacitete

Srbija je, kako je objasnio Šutanovac, susjedima koji imaju viškove municije ponudila kapacitete Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) u Kragujevcu, što je veliki dio učesnika i prihvatio.

Najbolji način da se taj i drugi zajednički problemi riješe jeste saradnja kroz mnogobrojne mahanizme regionalnih inicijativa, zaključeno je na skupu.

“Konstatovali smo da višak naoružanja i vojne opreme nije samo opasnost za građane već i opterećenje za vojske i države regiona”, izjavio je novinarima domaćin sastanka, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

U Bosni i Hercegovini postoji 18.500 tona municije, koja bi trebala biti hitno uništena.

Kako je precizirao, u regiji ima više od 160.000 tona municije, koja bi trebala biti uništena u što skorijem roku.

“Ne radi se o perspektivnoj municiji, već o municiji koja u budućnosti može da izazove probleme“, rekao je Šutanovac.

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić novinarima je izjavio da ta država ima najveći problem s viškom naoružanja u regiji.

Prodaja i donacija

Prema njegovim riječima, u Bosni i Hercegovini postoji 18.500 tona municije koja bi trebala biti hitno uništena, pogotovo zbog činjenice da ta država ne raspolaže adekvatnim skladištima za pohranjivanje tih sredstava.


Mirko Okolić

“U našim dokumentima predviđeno je da se višak naoružanja može rješavati prodajom, što je najkorisnije za Bosnu i Hercegovinu, donacijom i uništavanjem”, kazao je Okolić.

Istakao je da se mora poštovati odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine, čiju politiku provodi Ministarstvo odbrane.

“Višak oružja, municije, eksplozivnih sredstava uništavamo shodno onome u kakvom se stanju nalazi to naoružanje”, rekao je Okolić, dodajući da postoje pretenzije da se proda sve što je moguće, te da tu ne smije biti zloupotrebe.

Na sastanku čija je tema bila “Unapređenje stepena zajedničke saradnje u regionu za rješavanje pitanja viška naoružanja”, učestvovale su delegacije ministarstava odbrane Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije, Bugarske, Turske i Grčke, kao i predstavnici Ujedinjenih naroda, Evropske unije, NATO-a, OSCE-a, Regionalnog vijeća za saradnju (RRC) i Centra za sigurnosnu politiku RACVIAC.

Izvor: Agencije