U Rimu skup o proširenju EU-a na Zapadni Balkan

EU, Evropska unija, Zastave
Cilj je bolje razumijevanje strateških dobitaka koje će Evropska unija i države zapadnog Balkana dobiti kroz preusmjeravanja na reformu i saradnju (EPA)

U Rimu će u srijedu biti održana međunarodna konferencija posvećena proširenju Europske unije na Zapadni Balkan.

Skup organiziraju talijanski Institut za međunarodne poslove (Istituto Affari Internazionali), u suradnji s glavnim direktoratom Europske komisije za susjedstvo i politiku proširenja te Europskim fondom za Balkan.

Konferencija će, kroz tri panela, okupiti neke od istaknutih stručnjaka za to područje, navodi portal European Western Balkans.

Na prvom panelu pod nazivom “Strategija Komisije za Balkan, kretanje prema vjerodostojnoj integraciji” neki od govornika su Miriyam Ferran iz Europske komsije, Srđan Majstorović iz Centra za europske politike i član BiEPAG-a (Balkans in Europe Policy Advisory Group) te Armando Barucco iz Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije, prenosi Tanjug.

Panel će moderirati Natalia Tocci iz Instituta za međunarodne poslove.

Razumijevanje strateških dobitaka

Na preostala dva panela, koji će se baviti temama kao što su politizacija procesa pridruživanja i prepravak demokracije kako bi se stalo na put institucionalnoj krhkosti, govorit će Marko Kmezić sa Sveučilišta u Grazu i član BiEPAG-a, Michele Giacomelli iz Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije te Tobias Flessenkemper iz Europskog instituta CIFE.

Posljednji panel moderirat će Igor Bandović iz Europskog fonda za Balkan, a govornici su i Dane Taleski, vanjskopolitički savjetnik premijera Makedonije, Ardian Hackaj s Instituta za suradnju i razvoj – CDI iz Albanije te Jovana Marović iz Politikona.

Događanje će zatvoriti šefica predstavništva Europske komisije u Italiji Beatrice Covassi.

Očekivani utjecaj događanja je unaprijeđenje razumijevanja strateških dobitaka koje će EU i države Zapadnog Balkana dobiti pomoću preusmjeravanja na reformu i suradnju, navodi EWB.

Izvor: Agencije