U rodnom selu Obaminog oca u Keniji

Američki predsjednik Barack Obama, otputovao je u prvu zvaničnu posjetu Keniji, domovini svog oca. Plan posjete ne uključuje odlazak u očevo rodno selo Kogelo, na zapadu  zemlje. Međutim, njegova porodica se nada da će se u posljednjem trenutku, ipak, predomisliti.

Kogelo polaže pravo na ime Obama više nego bilo koje mjesto na svijetu. A trenutno ga svi spominju u ovom malom kenijskom selu, koje je američki predsjednik posjetio 2006. godine, kad je bio senator.

Od tada je većina puteva asfaltirana, uvedena je i struja, ali neke stvari, kao što je obrazovanje, nisu se bitno poboljšale.

Osnovnu školu “Senator Obama” pohađa i dječak nazvan po američkom predsjedniku. Njegova učionica je pretrpana, a uvjeti loši. Njegov otac smatra da samo privatna škola djetetu može pružiti sve što treba.

U domu Obamine bake

“Pored nje je i srednja škola, također nazvana po Obami. Kažu da će promijeniti naziv ‘senator’ u ‘predsjednik’ ako on posjeti selo. Srednja škola ima iste probleme kao i osnovna. Ali, jedna članica porodice Obama to namjerava promijeniti – Mama Sarah Obama, predsjednikova baka, koja živi nedaleko odavde”, izvještava reporter Al Jazeere, Andrew Simmons.

Obama je prvi put posjetio imanje Mame Sarah kada je imao 25 godina. Od tada se mnogo toga promijenilo. Imanje je postalo dom za siročad i sjedište fondacije, koja je nedavno prikupila dovoljno donacija za obnovu seoskih škola.

Svim tim upravlja Mama Sarah, koja ima 94 godine. Kao maćeha, odgojila je oca američkog predsjednika. Kaže da je, kad se vratio u Keniju, nakon rođenja sina i s titulom magistra sa Harvarda, nešto predvidio.

“Njegov otac mi je rekao da će Barack učiniti velike stvari. Rekao mi je: ‘Mama, vidjet ćeš, naša porodica će postati slavna zahvaljujući njemu.’ To se i desilo. Ponosna sam na njega, zbog ljubavi koju ima prema ljudima”, kaže Mama Sarah.

Siromašni dječak imena Barack Obama

Gledajući stare porodične fotografije, govori koliko se promijenio.

“Izgleda staro. Kad smo se vidjeli u Bijeloj kući, rekao mi je: ‘Bako, u svijetu ima toliko pitanja o kojima moram donositi odluke. Zbog toga sijedim.’ Sada mu je kosa već potpuno sijeda.”

Mama Sarah želi da njena ostavština bude bolje obrazovanje za sve. U blizini, siromašni dječak imena Barack Obama, koji predsjedniku nije u rodu, odlazi kući s ocem koji želi vjerovati da će njegovom sinu to biti i omogućeno.

Izvor: Al Jazeera