U rudniku kod Srebrenice otkrivena masovna grobnica

Ekshumacija se nastavlja u ponedjeljak (Arhiva)

U rudniku Sase, na području Srebrenice, otkrivena je masovna grobnica.

“Pretpostavljamo da se u ovoj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti ubijenih tokom 1992. godine na ovom području”, kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Ona je kazala da je potraga za žrtvama trajala dvije sedmice.

“Mi smo sada došli do posmrtnih ostataka, a ekshumacija se nastavlja u ponedjeljak”, kazala je Čengić, dodajući kako istražitelji očekuju da bi se u ovoj masovnoj grobnici trebao nalaziti veći broj žrtava iz proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Proces traženja nestalih

Po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Matthew Holliday, šef Programa za zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe, kazao je početkom ove godine da su od 1995. do danas od približno 40.000 nestalih tokom ratova na prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova pronađeni ostaci njih 70 posto (blizu 28.000), a da se približno 12.000 još vode kao nestali.

Nedavno je saopćeno da Bosna i Hercegovina još traga za najmanje 7000 osoba nestalih usljed oružanih sukoba na području bivše Jugoslavije te da proces traženja nestalih ulazi u tešku fazu, kad je vrlo teško doći do tačnih i pouzdanih informacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije