Oglasi

U Rusiji na snazi novi zakon o veleizdaji

Dosadašnji zakon primjenjivao se samo na aktivnosti koje štete vanjskoj sigurnosti.
Veleizdaja je i pružanje konsultacija ili finansijske pomoći međunarodnim organizacijama koje su umiješane u aktivnosti usmjerene protiv sigurnosti AP

Ruski zakon koji proširuje pojam veleizdaje, špijunaže i državne tajne stupio je na snagu u srijedu, piše dnevni list Rossijskaja Gazeta, dok aktivisti za ljudska prava smatraju tekst tog zakona novim napadom na opoziciju.

Prema tekstu zakona koji su u oktobru usvojila oba doma Parlamenta, veleizdaja se ne odnosi samo na odavanje tajnih informacija stranim vladama, nego na pružanje konsultacija ili finansijske pomoći međunarodnim organizacijama koje su umiješane u "aktivnosti usmjerene protiv sigurnosti Rusije".

Vanjska sigurnost

U dosadašnjem zakonu nisu se navodile međunarodne organizacije i primjenjivao se samo na aktivnosti koje štete "vanjskoj sigurnosti".

Novi zakon, koji je u srijedu stupio na snagu, također u sebi sadrži jedno novo krivično djelo, a to je dolazak u posjed državnih tajni na ilegalan način, za koji se može dobiti kazna od četiri godine zatvora.

Aktivisti za ljudska prava strahuju da bi od sada razmjenjivanje informacija s međunarodnim nevladinim organizacijama, kao što su Amnesty International (AI), ili obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, moglo biti sumnjivo i predstavljati zločin veleizdaje.

Izvor: Agencije