U ruskim zračnim udarima ubijeno 600 ljudi

Rusija negira da je u njenom bombardovanju bilo civilnih žrtava (EPA)

U ruskim zračnim udarima u Siriji, koji traju već mjesec dana, ubijeno je gotovo 600 ljudi, od kojih su trećina civili, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Ta organizacija, koja prikuplja informacije od mreže izvora s terena, saopćila je da je, otkako je Moskva pokrenula svoju zračnu kampanju, ubijeno 185 civila i 410 boraca iz raznih pobunjeničkih grupa.

Rusija tvrdi da napada borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i ostale pobunjenike u Siriji i negira da je u njenom bombardovanju bilo civilnih žrtava, prenosi Reuters.

Sastanak o Siriji

U međuvremenu su diplomate iz Rusije, SAD-a, Saudijske Arabije i Turske u Beču počele drugu rundu razgovora o Siriji kako bi razmotrili različita gledišta o ratu u Siriji.

Američki državni sekretar John Kerry i ministri vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, Turske Feridun Sinirlioglu i Saudijske Arabije Adel al-Jubeir, formirali su grupu koja će u petak predvoditi razgovore između 20-ak zemalja, prenose agencije.

Prvi sastanak “bečke četvorke” u takvom formatu, održan je prije nekoliko dana, na inicijativu SAD-a, ali nije postignut veliki napredak.

Poslije prvog sastanka, Al-Jubeir je rekao da je jedino sporno pitanje sudbina sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Po njemu, Saudijska Arabija ne vidi mjesto za Assada u budućnosti Sirije.

Ruski stav je i dalje, kako je naveo Lavrov, da samo sirijski narod može odrediti Assadovu sudbinu.

Izvor: Agencije