U SAD, ipak, ulaze nove 872 izbjeglice

SAD, Prosvjedi, Izbjeglice, Izvršna uredba
Trumpova uredba izaziva brojna međunarodna neodobravanja u svijetu i prosvjede u SAD-u (EPA)

Visoki američki dužnosnik izjavio je u utorak da će 872 izbjeglice moći ući u SAD ovog tjedna unatoč izvršnoj uredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa o obustavi izbjegličkog programa SAD-a.

Kevin McAleenan, vršitelj dužnosti čelnika američke Agencije za carinu i zaštitu granica, rekao je novinarima da će te izbjeglice biti izuzete jer je prema uredbi to dozvoljeno u slučajevima kada su izbjeglice spremne za put i kada bi im sprječavanje u tome nanijelo “prekomjerne nedaće”, prenosi Tanjug agenciju AP.

McAleenan je naveo da u ovoj akciji sudjeluje i State Department te da će 872 izbjeglice stići u SAD ovog tjedna.

Dvojni državljani sedam zemalja mogu u SAD

On je, na istoj konferenciji za novinare, govorio o novim imigracijskim ograničenjima kojima je, također, zabranjen ulazak državljanima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja.

McAleenan je u utorak izjavio i da dvojni državljani sedam zemalja s muslimanskom većinom, pogođenih zabranom, mogu putovati u Sjedinjene Države koristeći putovnice druge zemlje.

“Procjena putnika temeljit će se na putovnici koju predoče”, izjavio je McAleenan, prenosi Hina agenciju dpa.

Tako će na primjer britanski građanin, koji također ima državljanstvo jedne od zemalja obuhvaćenih Trumpovom izvršnom uredbom, moći ući u SAD uz predočenje britanske putovnice, kazao je on, dok američki dužnosnici pokušavaju razjasniti zbrku oko te uredbe koju je američki predsjednik potpisao prošli tjedan.

Ta je odluka izazvala kaos na granicama i carinama, a zaposlenici ureda za imigraciju teško su ju provodili uz velike prosvjede u najvećim američkim zračnim lukama.

Podignuto je nekoliko tužbi kojima su blokirani dijelovi uredbe, koja je naišla na oštre kritike demokrata, organizacija za ljuska prava i dijela zapadnih američkih saveznica.

Otkad je uredba donesena, 721 osobi iz sedam zemalja uskraćen je ulazak u zemlju, kazao McAleenan.

Zabrinutost organizacija 

Ministar za domovinsku sigurnost John Kelly izjavio je u utorak da savezni imigracijski i carinski dužnosnici poštuju sudske odluke o imigraciji.

Mjera koju je Trump potpisao u petak zabranjuje ulazak u SAD državljanima Irana, Iraka, Sirije, Libije, Somalije, Sudana i Jemena te privremeno zaustavlja ulazak izbjeglica.

UNHCR je u ponedjeljak izrazio zabrinutost zbog odluke predsjednika Trumpa da obustavi ulazak izbjeglica u SAD, priopćivši da je samo ovog tjedna 800 ljudi, za koje je bilo planirano da im Amerika postane novi dom, spriječeno ući u tu zemlju, prenosi Reuters.

UNHCR je podsjetio i da je blizu 20.000 izbjeglica u “neizvjesnoj situaciji” trebalo biti naseljeno u SAD tijekom 120 dana, koliko će vrijediti suspenzija koja je uredbom stupila na snagu u petak.

Izvor: Agencije