U SAD-u se krije 150 saučesnika u srebreničkom genocidu

U Sjedinjenim Američkim Državama se, kao i u susjednoj Kanadi, godinama obilježava godišnjica genocida počinjenog u Srebrenici. Misija SAD-a u Ujedinjenim narodima vrlo je aktivna u nastojanjima da zemlje koje negiraju da je riječ o genocidu priznaju da su zločini počinjeni u Srebrenici genocid. Istovremeno, američka Vlada nastoji privesti osumnjičene ratne zločince koji žive na njenom teritoriju, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Michael McQueen predvodi tim stručnjaka pri Ministarstvu domovinske sigurnosti koji nastoje pronaći osumnjičene za ratne zločine. Njihova je procjena da je u Americi blizu 150 osumnjičenika koji su učestvovali u srebreničkom genocidu 1995. godine.

“Do sada smo deportirali desetke osoba iz Sjedinjenih Američkih Država koji su povezani s kršenjem ljudskih prava na području bivše Jugoslavije. Veliki je dio njih to učinio na području Srebrenice”, kaže McQueen.

Strašne lekcije

Do sada je pritvoreno ili deportirano 18 osumnjičenika. Vodi se proces protiv njih 12, dok je 20 osumnjičenika sa Floride pobjeglo iz Sjedinjenih Američkih Država. Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power u vrijeme rata provela je u Bosni i Hercegovini nekoliko godina. Nekoliko puta je išla u Srebrenicu, na obilježavanje godišnjice genocida.

“Za mene je to uvijek tužno razdoblje. Obilježavam taj datum svake godine. Sve što radim, svakog dana, ukorijenjeno je na neuspjehu međunarodne zajednice da spriječi genocid. Moja želja da međunarodna zajednica bude bolje opremljena u zaustavljanju zločina direktno proizlazi iz srebreničkog genocida”, kaže Power.

Kongresmen iz New Jerseyja Christopher Smith jedan je od predlagača rezolucije o Srebrenici u američkom Kongresu.

“Definicija genocida je pokušaj uništenja jednog naroda. Čak i zavjera da se to učini definirana je kao genocid. U Srebrenici se dogodio genocid. Te strašne lekcije prenesene su do Darfura i drugih mjesta gdje međunarodna zajednica zatvara oči pred groznim ubijanjima”, kaže Smith.

Samantha Power posebno ističe nemoral onih koji negiraju da je genocid počinjen. U Vijeću sigurnosti UN-a to je Rusija.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera