U SAD-u sva pažnja usmjerena na FED

Centralne banke širom svijeta najavljuju mjere kako bi potakle privredni rast. No, investitori očekuju više konkretnih akcija. 

Na kraju se sve svodi na stvarne mogućnosti, ali i odlučnost centralnih banaka da se odreknu bogatih rezervi kako bi pomogli rastu domaćih ekonomija.

U SAD-u je sva pažnja usmjerena na Federalne rezerve. Tržišta čekaju na njihovu reakciju. No, male su šanse da će mnogo toga biti učinjeno.

Znak dobre volje

A investitori trebaju samo znak dobre volje, pogotovo jer su veći fiskalni poticaji na čekanju do novembarskih izbora.

FED je do sada jedino pokrenuo tzv. operaciju Twist, program prodaje kratkoročnih, odnosno kupovine dugoročnih obveznica do kraja godine.

Ekonomista Sam Coffin, kaže:

„To ne stvara pritisak na FED. Mislim da je jedan od stvarnih razloga što su pokrenuli Operaciju Twist bio kupovina podrške čak i u vrijeme ove neizvjesnosti glede fiskalne politike, koja jasno ima utjecaja na američke potrošače i poslovne subjekte.“

Ali ekonomista Coffin ne misli će FED poduzeti konkretnu akciju sve do narednog sastanka u septembru. FED će čekati više podataka, kaže, bez obzira na rastuće nezadovoljstvo investitora. 

Michael Gayed, glavni investicioni starteg, kaže:

„Pitanje je: Može li FED zapravo umiriti ulagače s obzirom na zabrinutosti o usporavanju rasta i može li FED uistinu učiniti mnogo na povećanju postojećih prinosa koji su već na panično niskim nivoima.“

Očekivanja od Evrope

A što se tiče Evrope, nakon hrabrog obećanja predsjednika ECB-a Maria Draghija da će učiniti sve što je potrebno da sačuva euro, očekuju se neposredni koraci odmah nakon ovosedmičnog sastanka te finansijske institucije.

„Marija Draghija sada vide kao spasioca cijele eurozone, jer fiskalni igrači ne djeluju tako brzo kako bi tržište željelo. Mi znamo da je monetarno djelovanje direktan način sprečavanja kolapsa“, kaže Gayed.

Nova anketa Reutersa pokazala je da 19 od 24 berzanska trgovaca očekuje da će ECB ponovno pokrenuti program za kupovinu obveznica, a više od polovine njih očekuje da će to biti na sastanku u četvrtak.

Izvor: Al Jazeera