U Sarajevu održan skup podrške Hillary Clinton

Potpisnici pisma podrške su dobili majice s likom Clinton u znak zahvale za podršku (Anadolija)

Skup podrške kandidatkinji na predstojećim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama SAD Hillary Clinton održan je danas u Sarajevu.

Skup podrške se održao pod nazivom “Sarajevo votes for Clinton”, a veliki broj građana potpisao je pismo u znak podrške, kako se nadaju, prvoj ženi predsjednici SAD-a, prenosi Anadolija.

“Mi, dole potpisani građani Sarajeva, smo uz Vas, poštovana državna tajnice, kao što ste Vi, mnogo puta, bili uz nas. Zajedno smo jači i zajedno ćemo pobijediti, kao što to uvijek učinimo”, navedeno je, između ostalog, u pismu podrške.

Potpisnici pisma podrške su dobili majice s likom Clinton u znak zahvale za podršku

Potpisnici pisma su dobili majice s likom Clinton u znak zahvale za podršku.

Mirza Hulusić, inicijator kampanje, pojasnio je da je današnji čin klasični primjer građanskog aktivizma koji za cilj ima da “pokaže kako je Sarajevo još uvijek kosmopolitski grad i stoji rame uz rame uz svakoga ko se bori za civilizacijske vrijednosti”.

“Moje lično mišljenje je da to na ovim predsjedničkim izborima u Americi radi Hillary Clinton. Moj motiv da ovo organizujem je prvenstveno taj što je porodica Clinton, samim tim i Hillary, veliki prijatelj BiH”, kazao je Hulusić.

Simbol pobjede civilizacijskih vrijednosti

Istakao je da oni nemaju, misleći na građane, nikakav glasački uticaj na izbore u Sjedinjenim Državama.

“Ali Sarajevo je simbol civilizacijskih vrijednosti već dugi niz godina, simbol građanskih aktivnosti. Ovo nije, niti može biti poziv građanima BiH ili Sarajeva da glasaju. Ovo je jednostavno poruka iz Sarajeva da je ovaj grad još uvijek na pozitivnoj strani historijskih i civilizacijskih vrijednosti”, poručio je.

Dodao je da on nema američko državljanstvo i izrazio uvjerenje da se glas Sarajeva kao simbola pobjede civilizacijskih vrijednosti ‘90-tih godina danas daleko čuje.

Jedan od građana koji su danas bili pred Katedralom je i Murat Šabanović koji je kazao da njegovo četvoro djece živi u Chicagu.

“Bill Clinton je pomogao Bosni da se oslobodi od fašizma zato sam došao da podržim Hillary Clinton. Ja sam za demokratiju”, poručio je Šabanović.

Sutra bi se u Parku Gavrila Principa u Istočnom Sarajevu trebao održati skup podrške drugom kandidatu na predsjedničkim izborima u SAD-u Donaldu Trumpu.

Izvor: Agencije