U Sarajevu preminuo akademik Vladimir Premec

Osnovni predmet Premecovog proučavanja bila je historija filozofije (Arhiva)

Bosanskohercegovački akademik Vladimir Premec (79), profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Sarajevu, preminuo je večeras, javljaju bh. mediji.

Filozof i prevodilac, rođen je 1939. u naselju Gola kod Koprivnice u Hrvatskoj. Završio je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu 1958, a studij filozofije i komparativne književnosti završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1965. godine.

Doktorsku disertaciju odbranio je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1968, na kojem je godinu ranije počeo i raditi.

Biran je 1970. za docenta, 1975. za vanrednog, a 1982. za redovnog profesora na Odsjeku za filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Predavao historiju filozofije

Bio je predsjednik Vijeća Odsjeka za filozofiju u tri navrata i prodekan Filozofskog fakulteta (1977–1979). Penzionisan je 2009. godine.

Osnovni predmet Premecovog proučavanja bila je historija filozofije. Objavio je i preveo veći broj knjiga.

Bio je predsjednik Društva za filozofiju, sekretar Hrvatskog filozofskog društva, član Kruga 99 (potpredsjednik), počasni član društva Associazione “Nicolo Copemico” – Alunni del ateneo Estense iz Ferrare u Italiji, dobitnik počasnog doktorata na Univerzitetu u Ferrari 1997, te Međunarodne nagrade za mir na zasjedanju Ujedinjene kulturne konvencije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Također je bio član P.  E. N. centra Bosne i Hercegovine i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije