U Sarajevu se otvara Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida

Omogućene su projekcije dokumentarnih filmova koji govore o zločinima od 1992-1995 (Anadolija)

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida od sutra će biti otvoren u Sarajevu.

U budućnosti, želja je da Muzej preraste u Istraživačko-dokumentacioni centar, javlja Anadolija.

Muzej obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju događaja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

U njegovom sastavu su arhiv i izložba Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju , kao i prostori koji govore o zločinima protiv čovječnosti, logorima, zločinima počinjenim nad djecom, masovnim grobnicama, genocidu u Srebrenici, te videoizjave i svjedočenja žrtava.

Omogućene su i projekcije filmova – “Rat u Bosni i Hercegovini”, “Gradovi pod opsadom”, “Njihovim očima (Svjedoci pravde)”, “Kraj nekažnjivosti- Seksualno nasilje pred Tribunalom”, “Zločin pred Tribunalom (Prijedor, srednja Bosna, Višegrad)”, i “Dubrovnik i zločin nad kulturnom baštinom”.

Sadržaji dostupni na tri jezika

Svi sadržaji dostupni su za posjetioce na bosanskom, engleskom i turskom jeziku.

[Anadolija]

Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković kaže da se u Muzeju gotovo može osjetiti miris masovnih grobnica, “kada vidiš krv, kada možeš dotaći džemper u kojem je osoba strijeljana, ubijena na ulici, u logoru, u kući”.

“Treba jasno i glasno kazati da ovo nije Muzej Bošnjaka, Muzej Srba, nije Muzej Hrvata. Ovo je Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida 1992- 1995 za BiH”, kaže Mešković.

Ističe kako svaki posjetilac koji vidi samicu izloženu u Muzeju “može u roku minute proći svu neizvjesnost, muku, patnju, torturu kroz koju su prolazili logoraši. Može se u jednom danu proći kroz sudbinu, čitavu istoriju BiH u najtežim trenucima, a to su trenuci 1992-1995. godine”, navodi Mešković.

Izvor: Agencije