U Sarajevu uhapšeni Sefićevi pomagači

Sefić je uhapšen u Srbiji, a Viši sud u Novom Sadu odredio je ekstradicijski pritvor (Facebook)

MUP Kantona Sarajevo uhapsio je tri osobe povezane sa saobraćajnom nesrećom u kojoj je Sanjin Sefić 10. oktobra u Sarajevu automobilom usmrtio studentice Editu Malkoč i Selmu Agić.

Jučer u poslijepodnevnim satima u općini Novi Grad Sarajevo policijski službenici su uhapsili A. D., rođen 1987. godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je pomagao Sanjinu Sefiću nakon izvršenog krivičnog djela.

Po naredbi tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, jutros u 1:30 sati u općini Ilidža uhapšeni su N. S., rođen 1988. u Foči, i S. S., rođena 1994. u Sarajevu, nastanjeni u Sarajevu, za koje također postoji sumnja da su pomagali Sefiću.

Traga se za odbjeglim pomagačem

Prema navodima policije, uhapšeni A. D. i osoba za kojom se još traga S. A. prevezli su Sanjina Sefića na područje općine Rudo.

Policijski službenici tragaju za S. A. iz Sarajeva, koji se dovodi u vezu s izvršenjem spomenutog krivičnog djela. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS-a, nastavljaju rad na prikupljanju informacija u vezi s navedenim krivičnim djelom.

Nakon što je automobilom usmrtio djevojke, Sefić je pobjegao s lica mjesta i ostavio vozilo, a potom uz pomoć nekoliko osoba pobjegao u Srbiju.

Građani Sarajeva su prošle sedmice organizovali proteste ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Vlade KS-a pri čemu su tražili smjenu premijera i ministra zbog tragične smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč.

Nakon vanredne sjednice Vlade Kantona Sarajevo premijer Elmedin Konaković je kazao kako će biti ispitana odgovornost policijskog komesara Vahida Ćosića i njegovih saradnika za propuste u oblasti sigurnosti saobraćaja nakon smrti dvije studentice.

Konaković je istakao kako je nezadovoljan radom policije na terenu.

“Treba jasno razgraničiti odgovornosti i sankcionisati odgovorne”, kazao je.

Skupština Kantona Sarajevo danas održava hitnu sjednicu posvećenu sigurnosnoj situaciji.

Sankcionisani graničari

Granična policija BiH pokrenula je disciplinski postupak protiv četvorice policijskih službenika Jedinice granične policije Višegrad, zbog čijeg je propusta Sanjinu Sefiću omogućen bijeg u Srbiju.

Do hapšenja Sefića je došlo po Interpolovoj potjernici, koja je otvorena po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo.

Sefić je uhapšen u Srbiji, a Viši sud u Novom Sadu odredio je ekstradicijski pritvor.

Izvor: Agencije