U Saudijskoj Arabiji vikend petak i subota

Berza u Rijadu, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana sedmično, ali su se samo tri dana do sada poklapala sa radom glavnih svjetskih berzi (Reuters)

Saudijska Arabija je promijenila dane vikenda te on od sada obuhvata petak i subotu umjesto četvrtka i petka, kako bi bolje prilagodila svoju ekonomiju drugim zemljama svijeta, objavljeno je u kraljevskom dekretu.

Kraljevstvo se tako pridružuje ostalim naftnim monarhijama Zaljeva koje su posljednjih godina pomaknule vikende u svojim zemljama kako bi se približile ritmu većine zemalja, gdje su subota i nedjelja neradni dani, i ograničile utjecaj razlike na njihovu ekonomiju i finansijska tržišta.

Promjena će stupiti na snagu u subotu 29. juna u javnim i finansijskim ustanovama, centralnoj banci i rijadskoj berzi, prema kraljevskom dekretu koji prenosi službena agencija Spa.

U obrazovanju će se novi vikend početi primjenjivati slijedeće školske i fakultetske godine, dodaje agencija.

Berza u Rijadu

Odluka o promjeni donesena je u interesu javnosti i svrha joj je bolje uskladiti radne dane institucija i vladinih ureda s onima drugih zemalja, navodi se.

To će smanjiti negativne utjecaje bivšeg vikenda na ekonomsku i finansijsku aktivnost kraljevstva, prema tekstu dekreta.

Berza u Rijadu, najveća u arapskom svijetu, otvorena je pet dana sedmično, ali su se samo tri do sada poklapala sa radom glavnih finansijskih svjetskih berzi.

U aprilu je savjetodavno Vijeće kraljevstva pristalo razmotriti preporuku o promjeni dana vikenda, iako su neki vjerski zvaničnici tada izrazili neslaganje s tom promjenom.

Izvor: Agencije