Oglasi

U Senatu SAD-a bez dogovora o krizi

Ekonomisti upozoravaju na novu recesiju ukoliko se kompromis ne postigne što prije.

Američki političari nisu postigli dogovor kojim bi bila izbjegnuta finansijska kriza poznatija kao fiskalna litica. Senat je odbio i plan B Republikanske partije. Za američke poreske obveznike sat otkucava.

Republikanski senator John Boihner, nakon neuspjelog pokušaja da s predsjednikom Barackom Obamom postigne dogovor o podizanju poreza i smanjenju potrošnje, mislio je da je našao način kako da Amerikanci okrive Obamu kada im porezi skoče.

Glasanja neće biti

Republikanci su predložili zakon kojim bi porezi ostali niski za sve, osim onih koji zarađuju više od milion dolara.

Eric Cantor, republikanski kongresmen, kaže: "Imat ćemo glasanje o stalnim poreskim olakšicama i smanjenju javne potrošnje."

Ispostavilo se da glasanja ipak neće biti. Premalo republikanaca bi pristalo na podizanje poreza za milionere. I tako je zasjedanje okončano.

Senat će se sastati ponovo nakon Božića, što im ostavlja samo koji dan da postignu dogovor. Demokrate su putem TV-a upozorili Amerikance da dogovor najvjerovatnije neće biti postignut.

Elijah Cummings, demokratski kongresmen, kaže: "Mislim da će biti teško izbjeći fiskalnu liticu. Nadam se da će se republikanci opametiti tokom božićnih praznika."

Jedino moguće rješenje je da senator Boihner i republikanci udovolje svim zahtjevima demokrata - što je malo vjerovatno.

Reakcije sa Wall Streeta

Ekonomisti upozoravaju na novu recesiju ukoliko se kompromis ne postigne što prije te da je budućnost za većinu Amerikanaca nejasna.

Robin Hahnell, ekonomski analitičar, tvrdi: "Očigledno je da politički vrh SAD-a ne vodi državu kako treba. Nisu kompetentni. Amerikanci to vide, ali vide i stranci."

Reakcije sa Wall Streeta su jasne - crvena boja znači da će nešto što je trebalo biti političko naguravanje koštati mnoge, a pojedincima će donijeti profit.

Izvor: Al Jazeera