U septembru pregovori o nuklearnom progamu

Najveće nusuglasice između dvije strane odnose se na kapacitet obogaćivanja urana (EPA)

Pregovori Irana i Zapada o iranskom nuklearnom programu, koji su produženi za još četiri mjeseca, bit će nastavljeni početkom septembra, saopćio je danas Teheran.

Iran i Grupa 5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka) postigli su dogovor da se produže pregovori u naredna četiri mjeseca radi postizanja sporazuma o iranskom nuklearnom program, javlja Fena.

Prethodno je 20. juli bio krajnji rok za završetak dugoročnih pregovora kojima je trebalo da bude riješen desetogodišnji spor s Teheranom oko njegovih nuklearnih ambicija.

Nesuglasice u vezi kapaciteta obogaćivanja urana

“Produženje pregovora svjedoči o pozitivnoj atmosferi”, rekla je glasnogovornica iranskog Ministarstva vanjskih poslova Marzijeh Afham.

Prema njenim riječima, najveće nusuglasice između dvije strane odnose se na kapacitet obogaćivanja, prenosi Reuters.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je ranije saopćila da je Iran sveo sav obogaćeni uran koji je bio najbliži nivou potrebnom za pravljenje nuklearnog oružja na bezazleniji nivo, prenosi Tanjug.

Teheran se obavezao da će konvertirati ili razrijediti uran obogaćen s 0 posto u skladu s privremenim sporazumom koji je u novembru sklopio sa šest svjetskih sila – SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom.

Izvor: Agencije