Oglasi

U Sinjaru pronađen niz masovnih grobnica

Vlasti kurdske autonomne pokrajine u Iraku vjeruju da je riječ o grobnicama Jezida.
Bit će potrebno najmanje pola godine do početka ekshumacija AP, Arhiva

U Sinjaru na sjeveru Iraka pronađen je niz masovnih grobnica sa još neutvrđenim brojem ukopanih tijela.

Vlasti kurdske autonomne pokrajine vjeruju da je riječ o grobnicama Jezida. Bit će potrebno najmanje pola godine do početka ekshumacija masovnih grobnica koje su trenutno nezaštićene.

"Tu se nalazi 16 ili 17 masovnih grobnica. Međutim, nije nam poznat broj tijela. U nekim grobnicama pokopano je 40, u drugima 10 ili 20 ljudi. Teško je govoriti o tačnom broju", kazao je kurdski ministar Mahmood Salih Hama Karim.

Gradonačelnik Sinjara, Mahma Khalil, kazao je da se u grobnicama nalaze i tijela djece i žena.

Mogući genocid

U decembru prošle godine kancelarija Ujedinjenih naroda primila je izvještaj o šesnaest novih masovnih grobnica otkrivenih u blizini Sinjara.

UN je objavio da se radi o tijelima kidnapiranih civila koji su ubijeni u područjima koje kontrolira grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Snage ISIL-a su okupirale Sinjar u augustu 2014. godine, a tom prilikom ubile su i zarobile veliki broj Jezida te prisilile hiljade pripadnika ove vjerske zajednice da pobjegnu.

Ujedinjeni narodi su okarakterizirali napad na Jezide kao mogući genocid.

Iračke snage, koje je podržala koalicija predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, preuzele Sinjar od ISIL-a 13. novembra.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.