U Siriji izbjegnut sukob SAD-a i ruskih plaćenika

U sukobu iz februara poginulo je više od 100 plaćenika (Reuters)

U Siriji je “za dlaku” izbjegnut još jedan sukob međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države i ruskih plaćenika, sličan onome u februaru u kojem je poginulo više od 100 plaćenika, otkrio je američki ministar odbrane Jim Mattis.

“Ruski elementi” rasporedili su se prošle sedmice istočno od Eufrata, koji označava zonu deeskalacije dogovorenu s Rusijom, “u zoni za koju smo se dogovorili da mogu onamo ići”, ali su se “suviše približili” položajima američkih vojnika, rekao je Mattis nekolicini novinara u Pentagonu.

Telefonska veza

Nakon razgovora komandanta američke glavne komande, generala Joea Dunforda, i njegovog ruskog kolege, generala Valerija Gerasimova, “ti su se elementi povukli i mi smo se, također, lagano povukli”, rekao je ministar.

“Čini se da smo ovog puta to riješili zahvaljujući telefonskoj vezi za deeskalaciju” između SAD-a i Rusije, zaključio je Mattis.

Američki ministar odbrane nije rekao kada se incident dogodio, ali je američka glavna komanda u četvrtak objavila šturo saopćenje u kojem izvještava o telefonskom razgovoru dvojice generala posvećenom “Siriji i drugim pitanjima od zajedničkog interesa”.

Izvor: Agencije