U Siriji liječene žrtve hemijskog napada

MSF ne raspolaže laboratorijskim mogućnostima da bi potvrdili uzrok simptoma povrijeđenih (Getty Images)

Organizacija Ljekari bez granica (MSF) saopćila je danas kako su njeni doktori liječili jednu sirijsku porodicu čiji su članovi pokazivali simptome izloženosti hemijskim agensima.

Ta porodica je zatražila pomoć ljekara u petak, sat nakon napada grupe Islamska države Irak i Levant (ISIL) na druge pobunjeničke grupe u gradiću Marea, sjeverno od Halepa i dvadesetak kilometara od turske granice, prenosi Reuters.

Dvoje odraslih, jedna trogodišnja djevojčica i pet dana stara beba su stigli u bolnicu u Halepu sa problemima s disanjem, kožnom upalom, crvenim očima i konjuktivitisom.

U roku od tri sata na njihovoj koži su se pojavili i plikovi, a problemi s disanjem su se dodatno pogoršali.

Kuća ispunjena žutim dimom

Ljekari MSF-a su im pružili medicinsku pomoć i dali im kisik, prije nego što su ih uputili u drugu bolnicu na specijalistički tretman.

“Ako je u pitanju napad hemijskim oružjem, mi ne možemo sa sigurnošću reći ko je za njega odgovoran”, izjavio je Pablo Marco, direktor programa MSF-a u Siriji.

Članovi porodice kojoj je ukazana pomoć su rekli kako je minobacačka granata pala na njihovu kuću i da se nakon eksplozije njihova dnevna soba ispunila žutim dimom.

“MSF ne raspolaže laboratorijskim mogućnostima da bi potvrdio uzrok simptoma, ali njihova slika, način na koji su se mijenjali i svjedočenje samih pacijenata o uslovima trovanja ukazuju na hemijske agense”, ističe Pablo Marco.

Jedna milicija sirijskih Kurda i grupa za nadzor konflikta u toj zemlji objavile su u julu kako je ISIL koristio otrovni gas protiv Kurda u sjeveroistočnoj Siriji krajem juna.

Ukoliko bi to bilo tačno, nije jasno kako su se pripadnici grupe ISIL domogli hemijskog oružja, s obzirom da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad postigao dogovor sa SAD-om i Rusijom o uništavanju Vladinog arsenala hemijskog oružja, nakon što su stotine ljudi stradale u augustu 2013. u napadu gasom sarinom na jedno predgrađe Damaska.

Izvor: Agencije