U Siriji ponovno pojačane borbe

Područja u kojima se bilježe borbene operacije pripadaju dogovorenim zonama deeskalacije (EPA)

Nakon relativnog zatišja, ponovno su pojačane borbe u Siriji.

Borbeni avioni već nekoliko dana bombardiraju položaje opozicije u okolini glavnog grada Damaska. Područja u kojima se bilježe borbene operacije pripadaju dogovorenim zonama deeskalacije.

“Granica na jugu je veoma kompleksno i osjetljivo područje. Nije riječ samo o granici s Jordanom, već i o graničnom pojasu s Golanom koji je sirijska teritorija pod okupacijom Izraela”, javlja reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

“Na terenu se sukobljavaju režimske i opozicijske snage, a tu su i proglašene zone deeskalacije. Dobili smo informacije o zračnim udarima vladinih snaga tokom protekla 24 sata, u kojima su zabilježene civilne žrtve. Zbog toga se nameće pitanje opstanka zona deeskalacije. Tokom proteklih sati razgovarali smo s ljudima koji nadgledaju te zone, od kojih smo pokušali dobili odgovor na pitanje zašto se vode borbe u područjima u kojima ne bi trebalo biti borbenih operacija. Dobili smo jednostavan odgovor. Zone deeskalacije su zone smanjenog nasilja, a ne područja u kojima nema borbe. Rekli su nam da se i dalje treba očekivati određeni nivo sukoba. Naglašavaju da je veoma dug put do potpunog prekida borbi u ovom kompleksnom ratu koji se vodi u Siriji”, kaže Tyab.

Zauzet dio granice s Jordanom

Vladine snage objavile su ranije da su uz pomoć saveznika od opozicije preuzele dio teritorija uz granicu s Jordanom na jugu zemlje.

Vojni medij koji vodi Hezbollah, saveznik Sirijske vlade, objavio je da je vojska sa saveznicima preuzela od pobunjenika nadzor nad svim nadzornim tačkama i graničnim prijelazima na granici u Sveidiji, jednoj od četiri sirijske pokrajine koje graniče s Jordanom.

Pobunjeničke grupe, od kojih neke podržavaju zapadne i arapske države, i dalje nadziru veći dio jugozapadne sirijske granice s Jordanom i Izraelom.

Pokrajina Sveida nije obuhvaćena prekidom vatre koji je stupio na snagu u julu, a odnosi se na obližnja područja na jugozapadu zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije