U školi ubijene dvije, ranjene četiri osobe

Policija navodi da je napadač učenik Jaylen Fryberg (EPA)

Učenik koji je pucao u školskoj kafeteriji u mjestu Marysville, oko 50 kilometara sjeverno od Seatlea, ubio je jednu osobu, četvero učenika je ranio i na kraju se ubio, saopćila je policija savezne američke države Washington, prenosi Tanjug.

Četiri učenika, dvije djevojčice i dva dječaka, pogođeni su u petak u glavu, a troje je u kritičnom stanju, prenio je BBC. 

Policija navodi da je napadač bio učenik Jaylen Fryberg, koji je s puškom u ruci ušao u kantinu škole i pucao u pet učenika, nakon čega je izvršio samoubistvo, prenosi Anadolija.

Prethodno je agencija AFP prenijela izjavu glasnogovornika lokalne policije Roba Lamoureuxa da je sigurno da se radi o samo jednom napadaču i da se on ubio, ranivši prethodno sedmero ljudi, od kojih je troje upućeno u Providence Regional bolnicu.

Lokalne televizije prikazuju mnoštvo policajaca i radnika hitne pomoći oko srednje škole Pilchuck, u kojoj je došlo do pucnjave, kao i evakuaciju učenika, kojih u toj školi ima oko 2.500.

Učenici u bijegu

Ayn Dietrich, glasogovornica Federalnog istražnog biroa u Seatleu, saopćila je da su se u pomoć policiji uputili i operativci te agencije.

Škola se trenutno pretražuje, prostorija za prostorijom, prije nego što bude proglašena bezbjednom.

Napadač prije napada nije ništa rekao učenicima, a još nema informacija o razlozima napada.

Snimci iz helikoptera pokazali su učenike koji su bježali iz škole, mnogi uzdignutih ruku.

Majka jednog od učenika rekla je lokalnoj TV stanici da je njen sin kazao kako je jedan dječak otvorio vatru u blizini kafeterije.

Prethodna pucnjava u nekoj obrazovnoj ustanovi u ovom regionu registrirana je 5. juna, kada je na Pacifičkom univerzitetu u Seatleu naoružani napadač ubio jednu, a ranio dvije osobe.

Izvor: Agencije