U Slovačkoj pozivi na prijevremene izbore

D
Deseci hiljada Slovaka na protestima su tražili temeljitu istragu ubistva novinara i njegove vjerenice (Reuters)

Jedna stranka vladajuće koalicije u Slovačkoj zatražila je prijevremene izbore zbog političke krize nastale nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kuciaka i njegove vjerenice.

Bel Bugar, predsjednik partije Most-Hid, koja okuplja uglavnom mađarsku manjinu, izjavio je da je ta stranka spremna napustiti koaliciju ako se druge dvije strane ne slože s prijedlogom za prijevremene izbore, prenosi AP.

“Vjerujemo da će jedino prijevremeni izbori riješiti ovu situaciju”, rekao je Bugar.

AP navodi da Bugarov poziv za prijevremene izbore znači da bi se Vlada Slovačke uskoro mogla raspasti.

Ostavka ministra

Ministar unutrašnjih poslova podnio je u ponedjeljak ostavku kako bi pomogao Vladi u Bratislavi da preživi.

Robert Kalinak, ministar unutrašnjih poslova, potpredsjednik Vlade i utjecajni član Smera-SD, podnio je na konferenciji za medije ostavku na dužnosti.

“Vjerujem da ću ovom odlukom doprinijeti stabilizaciji situacije u Slovačkoj”, rekao je.

Njegov odlazak tražili su i opozicija na uličnim protestima i Most-Hid, koji je to postavio kao uvjet svog ostanka u Vladi.

No, stav stranke promijenio se tokom dana. Čelništvo stranke vijećalo je o tome sedam sati i na kraju odlučilo da neće odmah napustiti Vladu, ali je ujedno reklo da će pokušati nagovoriti partnere u koaliciji na raspisivanje prijevremenih izbora.

Poziv predsjednika

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska također je predložio prijevremene izbore ili velike promjene u Vladi kao izlaz iz političke krize.

Bugarova izjava dolazi tri dana nakon što su deseci hiljada Slovaka izašli na ulice, zahtijevajući temeljitu istragu ubistva novinara i njegove vjerenice.

To su bili najveći protesti u Slovačkoj još od vremena Plišane revolucije 1989. godine.

Kuciak je nađen mrtav u svom stanu, zajedno s vjerenicom, a radio je na priči o vezama italijanske mafije sa slovačkim premijerom Robertom Ficom.

Izvor: Agencije