Kapetan Dragan: Nisam kriv, branio sam Jugoslaviju

Nekadašnji zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, izjasnio se da nije kriv na početku suđenja za ratni zločin počinjen nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Nakon što mu je sudac Županijskog suda u Splitu Damir Romac pročitao optužnicu i upitao ga smatra li se krivim, odgovorio je: “Apsolutno ne”.

Naveo je kako je “11 godina u zatvoru, bez optužbe i dokaza, zavezanih usta” te da mu je “prvi put pružena prilika reći svoju istinu, iako su ga još 2005. proglasili ratnim zločincem”.

“Nikada nisam upoznao niti jednog Srbina koji je sa puškom u ruci pravio ‘Veliku Srbiju’ i sigurno ni vi ne znate nijednoga. Ovo je montirana priča, lažni svedoci”, kazao je Dragan Vasiljković na sudu.

Istaknuo je i kako je “ponosan na svoj ratni put” te dodao kako su zatvorenici nakon razmjene imali samo lijepe riječi za njega, “a sada nakon 25 godina govore drugačije”.

‘Nisam počinio ratni zločin’

“Nisam agresor, niti ratni zločinac. Branio sam svoju domovinu Jugoslaviju koju sam jako voleo. Ovo more koje zovete vašim, to je bilo moje more […] Nisam počinio ratni zločin, nego je zločin počinjen prema meni i traje već 10 godina”, ukazao je.

“Ovo je ružna priča i neće samo tako završiti. Hvala svima što ste me saslušali i što ćete svet upoznati sa mojom pričom”, dodao je.

Vasiljković je na optuženičkoj klupi dva i pol desetljeća nakon navodnih zločina, koje je, prema optužnici, počinio sredinom 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te u veljači 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca.

Prema optužnici, Vasiljković je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Usto ga terete ga da je u srpnju 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice tadašnje Jugoslavenske narodne armije, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje, u kojem su uništeni civilni objekti, stanovništvo je natjerano na bijeg, pljačkana je imovina te su ubijeni i ranjeni civili, uključujući jednog stranog novinara.

Advokati neće dokazivati nevinost, nego osporavati optužnicu

Vasiljkovićevi odvjetnici su najavili kako nemaju namjeru dokazivati njegovu nevinost, već da će mu slobodu pokušati ishoditi osporavajući optužnicu i dokaze tužiteljstva.

Osječki odvjetnik Tomislav Filaković je rekao da se optužnica temelji na tvrdnji da je Dragan Vasiljković imao ulogu zapovjednika, no za to, kaže, nema vjerodostojnih dokaza. Rekao je da će optužba imati vrlo težak posao dokazivanja svojih tvrdnji iz optužnice.

“Vasiljković je u pravu kada kaže da 15 godina nakon rata nitko ne spominje njegovo ime kao ime osobe koja je počinila ratni zločin, a onda kada se nešto pokrene iz drugih pobuda, javljaju se svjedoci, što je čudno. Uvjereni smo da se tvrdnje iz optužnice neće moći dokazati, a posebno da je bio osoba koja je imala zapovjednu ulogu, što nikada nije bio, već avanturist i instruktor za obuku specijalaca, što nije ratni zločin”, kazao je Filaković.

Odvjetnica Slađana Čanković je rekla da očekuje kako se u postupku neće suditi nikakvim ideologijama niti nekim apstraktnim istinama već da će se utvrditi istina o ratnom putu Dragana Vasiljkovića.

“To je zadatak obrane koja drži da će oboriti sve točke optužnice i utvrditi da je Vasiljković nevin”, rekla je.

I ambasadori na suđenju

Rasprava je, uz osiguranje na visokoj razini, počela čitanjem optužnice, izjašnjavanjem o krivnji i uvodnim govorima stranaka, nakon čega je predsjednik Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Damir Romac odlučio o redoslijedu izvođenja dokaza.

U optužnici je navedeno 55 svjedoka, no riječ je samo o osobama koje je predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke, javlja Hina.

Bude li obrana predložila svjedoke iz Srbije, saslušat će ih se najvjerojatnije putem videolinka, ako oni ne budu htjeli doći na sud u Split.

Raspravu, uz brojne medije, prate i predstavnici veleposlanstava Srbije i Australije u Hrvatskoj, čije državljanstvo ima okrivljenik, kojeg je Australija izručila Hrvatskoj u srpnju 2015. godine, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem, podnesen još 2005. godine.

Uhićen je 2006. godine, otkad se nalazio u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. godine.

Vasiljković negira optužbe

Australska vlada tek je u studenome 2012. godine donijela odluku da će Kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj.

Izručenje je Vasiljković uspio prolongirati 2013. godine, pošto mu je prihvaćena žalba kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji.

Vasiljković, kojega se tereti da je ratni zločin počinio kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi, niječe sve optužbe.

Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora, trebala rezultirati privremenom mjerom, zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode.

Predstavka se, pojašnjava zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković, u prvom redu odnosi na Australiju, koja je Vasiljkovića “iznimno dugo držala u ekstradicijskom zatvoru, ali i Hrvatska, gdje je još uvijek u pritvoru”.

U Perthu živio kao trener golfa

Čanković podsjeća i da su sve države dužne postupati po odlukama Vijeća za ljudska prava UN-a.

Ponavlja kako će Vasiljković na sudu ponovno ustvrditi da se ne osjeća krivim, uvjeren da tužiteljstvo nema dokaze za optužbe koje mu stavlja na teret.

Pritom ne želi otkriti koje će dokaze predložiti na suđenju, ističući da će to učiniti u tijeku postupka nakon što svoje argumente iznese tužiteljstvo.

Vasiljković se, nakon sudjelovanja u ratu u Hrvatskoj, vratio u Australiju, a do uhićenja je, pod imenom Daniel Snedden, živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Izvor: Al Jazeera i agencije