U Splitu preminuo don Ivan Grubišić

Don Ivan Grubišić, Ivan Grubišić
Zbog političkog angažmana, Ivan Grubišiću je jedno vrijeme bio suspendiran od svećeničkih dužnosti (Patrik Macek / PIXSELL)

Poznati splitski svećenik i intelektualac don Ivan Grubišić preminuo je u nedjelju u 81. godini života u domu za umirovljene svećenike u Splitu, potvrđeno je iz Splitske nadbiskupije, prenose hrvatski mediji. 

Grubišić je godinama imao zdravstvenih problema, a svoje zadnje dane proveo je u domu za umirovljene svećenike, kako piše Večernji list.

Rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu, u općini Sinj. Odrastao je u siromašnoj obitelji uz sedmero braće i sestara. Nakon završetka pučke škole otišao je u sjemenište. 

Politički angažman

Maturirao je 1956. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Sociologiju i filozofiju završio je 1982. u Zadru. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Omiljeni splitski svećenik je na izborima u prosincu 2011.  kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku bio izabran u Sabor.

Zbog političkog angažmana bila mu je izrečena kanonska kazna suspenzije svećeničkih dužnosti, koja je ukinuta nakon završenog mandata i odricanja od političkog angažmana. 

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić suspendirao ga je prije pet godina, kada je Grubišić bio u političkom zamahu – bio je saborski zastupnik, postao je član Gradskog vijeća Splita, a izgubio je izbornu utrku za župana.

Skupljao je potpise za kandidaturu za predsjednika države 2014. godine, no iako ih je prikupio nije se kandidirao objasnivši to osobnim razlozima.

Pedeset godina je službovao kao župnik i pastoralni djelatnik. Protivio se vjeronauku u školama.

Kritika crkve u Hrvatskoj

Bio je često kritičan prema crkvenom vodstvu i Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, kojoj je predbacivao štetno miješanje u politiku, prozivao je zbog rastrošnosti dok mnogi građani oskudijevaju i upozoravao da dobiva velik novac od države bez obveze podnošenja transparentnog izvještavanja o tome na što ga troši. 

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu te na Hrvatskim studijima i autor je više utjecajnih knjiga.

Osnivač je Hrvatske akademske udruge – Čovjek nadasve. Bio je autor projekta Savez za građansku i etičku Hrvatsku. 

Izvor: Al Jazeera