U Srbiji 14. januar prvi put neradni dan

Nova godina po Julijanskom kalendaru dočekana je širom Srbije, po trgovima, restoranima, a slavilo se i u domovima u krugu porodice.

Tačno u ponoć u Beogradu se početak nove, ili kako je još nazivaju – pravoslavne godine-obilježio i ispred hrama Svetoga Save. Prvi put u Srbiji 14. januar je neradni dan.

„Jak i hladan vetar nije sprečio nekoliko hiljada Beograđana da dočekaju ponoć kod Hrama. Mnogi su se grejali uz kuvano vino“, izvještava Đorđe Kostić, reporter Al Jazeere.

Za većinu ljudi ovde ovo slavlje je tradicija, koja ne znači odbacivanje Nove godine koja se slavi prvog januara.

Momir Lukić, stanovnik Beograda, kaže: „Slavimo, došli smo da je proslavimo, doveo sam tu decu, goste imam neke. Slavimo i treba da slavimo…“

Milica Noaković, srednjoškolka iz Beograda govori: „Pa danas mi je rođendan i cela Srbija slavi moj rođendan.“

Dačić s policajcima

Premijer Srbije Ivica dačić je i ove godine slavio uz narodnu muziku, sa policajcima. Domaćini su bili pripadnici protivterorističke jedinice. Bila je to i prilika za govor.

“To što je Srbija opredeljena za mir mnogi smatraju kao našu slabost da misle da smo mi slabi, da će da nas provociraju ponižavaju dalje. To što smo mi za mir, to je naša snaga i jačina, ali smo mi isto vreme spremni da odbranimo svaki deo naše Srbije”, kazao je Dačić.

Srbija dva puta, neradnim danima, slavi dolazak nove godine. Vjerski analitičar Živica Tucić kaže da se Pravoslavna Nova godina slavi sve manje.

Nekada je imala veći značaj, jer se potenciralo na tome da Srbija u odnosu na druge narode bivše republike ima dvije Nove godine. Ona nema veliki značaj ni u crkvenom kalendaru.

“U crkvenom ciklusu 1. septembar ond. stari kalendar 14. septembar je početak crkvene Nove godine koji se upražnjava u manastirima i crkvama u svakoj parohiji, tako da tu postoji neka zabuna, a podsećamo da je u vreme Cara Dušana Nova godina počinjala u martu mesecu”, objašnjava Tucić.

Vlada je preporučila da 14. januar bude neradan dan. Svi državni organi to su prihvatili. Privatnici o tome sami odlučuju.

Izvor: Al Jazeera