U Srbiji opada podrška za ulazak u EU

U Srbiji je manje od polovine ispitanih građana, 47 posto, za ulazak ove zemlje u Evropsku uniju (EU), što je čak 13 posto manje u odnosu na prošlu godinu, pokazuju rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku, prenosi Tanjug.

Prema ovom istraživanju, svaki treći građanin Srbije protivi se ulasku u EU, a i dalje se velika većina građana protivi ulasku u NATO, odnosno njih 65 posto.

Istraživanje je pokazalo kako je uočljivo da se mlađa populacija više protivi članstvu Srbije u EU-u, kao i građani Beograda, odnosno među učenicima i studentima je čak 53,6 posto onih koji su protiv ulaska Srbije u EU, prenose beogradski mediji.

Vojna neutralnost

Smanjio se broj onih koji podržavaju ideju o Srbiji u NATO-u za skoro 2,5 posto i ove godine ih je 13,6 posto.

Više od 44 posto građana smatra da je vojna neutralnost ili sigurnosna saradnja sa svima najbolja za sigurnost Srbije, dok skoro svaki peti građanin ističe da je u interesu države “tješnja bezbjednosna saradnja s Rusijom”.

Više od 15 posto ispitanika ocjenjuje da je neophodna saradnja s EU-om u oblasti sigurnosti, a blizu četiri posto navelo je saradnju s NATO-om.

Istraživanje je obavljeno na reprezentativnom uzorku od 1.203 punoljetne osobe, a realizirao ga je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSiD) od 18. do 25. septembra.

Izvor: Agencije