U Srbiji predaja ilegalnog oružja

U Srbiji je u toku predaja ilegalnog oružja, što omogućava novi Zakon o oružju i municiji.

Procjenjuje se da je u ilegalnom posjedu blizu 900.000 komada oružja, javlja Đorđe Kostić, novinar Al Jazeere. 

Petar Pantić predsjednik je streljačkog kluba “Muš”. U njemu se 22 godine okupljaju ljubitelji vatrenog i sportskog naoružanja. On smatra da je predaja nelegalnog oružja dobra stvar.

“Da se uspostavi bolja kontrola nad postojećim registrovanim oružjem, da se smanji količina, pošto tvrde da smo najnaoružanija zemlja posle Sjedinjenih Američkih Država, što nije tačno. Takođe, legalizacijom pokušava se da smanji broj ilegalnog oružja”, kazao je Pantić.

Ilegalno oružje često se koristi u raznim krivičnim djelima u Srbiji.

Kako dio razbojništava, iznuda i ubistava nije rasvijetljen, službeno kaže policija, nemoguće je da se utvrdi procent. Ipak, procjenjuje se kako se ilegalno oružje koristi u 90 posto krivičnih djela.

U Srbiji su građani u ilegalnom posjedu između 200.000 i 900.000 dugih i kratkih cijevi. U BiH je blizu 750.000 komada takvog oružja, a u se nalazi Hrvatskoj blizu pola miliona pušaka, pištolja i bombi.

Veća kontrola

Legalizacijom MUP Srbije želi veću kontrolu nad ilegalnim oružjem.

“Ukoliko neko poseduje automatsko oružje, a da pritom nije registrovano, novi zakon o oružju i municiji omogućuje da se on bez kazne i bez ličnih podataka vrati državi, ili da se legalizuje ukoliko je to zakonom moguće”, javlja Kostić. 

Municija, puške i pištolji stižu u policijske stanice širom Srbije. Do sada je predato otprilike 40 dugih i kratkih cijevi, i nekoliko hiljada komada municije.

Prva legalizacija poslije ratova provedena je 2003. i tada je predato 48.000 komada oružja. Druga je bila 2007. godine i tada je predato 8.500 komada oružja.

Zorica Lončar-Kasalica, načelnica Uprave za upravne poslove MUP-a, kazala je: “Znači, pošto od 2007. godine nije bilo legalizacije, zakon je dao šansu u ova tri meseca svim pravnim i fizičkim licima da mogu da predaju oružje, bez ikakvih posledica i takođe mogu i da zatraže legalizaciju oružja koje se može registrovati i da ne dokazuju poreklo oružja i da ni za šta ne odgovaraju”.

Kriminolozi kažu da je suština legalizacije povećanje sigurnosti u zemlji.

“Znate, da se to oružje uperi i na te koji sprečavaju i prisiljavaju druge da se drže propisa i zakona. Prema tome, svi dobijamo, i nadajmo se da će ovaj zakon imati razumevanja čak i kod onih koji su uplašeni. Ako država obezbedi veću i bolju sigurnost građana, onda će i taj stepen straha kod građana biti manji i potreba za naoružavanjem takođe”, ocijenio je kriminolog Zlatko Nikolić. 

Sve što MUP preuzme od građana spaljuje se pećima u posebnim akcijama. Dvije trećine tog naoružanja je korodiralo, a municiji je istekao rok trajanja. Akcija predaje naoružanja u Srbiji traje do 4. juna.

Problemi u BiH

Direktor Centra za sigurnosne studije u Sarajevu Armin Kržalić za Al Jazeeru je kazao da je i Bosna i Hercegovina, poput ostalih zemalja u regiji, opterećena problemom ilegalnog oružja. U posjedu građana je blizu 750.000 komada ilegalnog oružja. 

“Statistika pokazuje da jedna petina, odnosno svaki peti građanin drži ilegalno oružje. Motivi su, naravno, različiti po pitanju držanja naoružanja. Prije svega, to je strah za ličnu sigurnost. Otkud se javlja taj strah, građani su rekli da se javlja zbog toga što nemaju dovoljno povjerenja u policijske i pravosudne institucije. Drugi je strah od novog sukoba, zaštita lične imovine, odnosno privrednog gazdinstva i, naravno, neka tradicija. Eto, to su osnovni motivi zbog čega ljudi posjeduju oružje u BiH”, kazao je Kržalić.

On je dodao da u bh. entitetu Republici Srpskoj postoji Zakon o amnestiji, dok u entitetu Federaciji BiH zavisno od kantona ide periodično.

“Mi imamo dobru praksu koja je dala rezultate. Skoro milion komada, kad kažem milion to se odnosi i na municiju i na oružje, je predana u ovim akcijama. Mi smatramo isti pristup, da li neko preda jedan komad municije ili jedan pištolj, mi smatramo da je to spasen jedan život”.

Izvor: Al Jazeera