U Srbiji raste tržište organske hrane

Tržište organske hrane posljednjih godina u Srbiji je u porastu. Znaju li građani da prepoznaju šta je zaista organsko i sa kakvim se sve izazovima susreću proizvođači organske hrane, istražila je Natalija Lučić, reporterka Al Jazeere.

Gazdinstvo Koluvija bavi se isključivo proizvodnjom organske hrane. Na površini od blizu četiri hektara uzgaja se oko 30 vrsta poljoprivrednih kultura.

“Razlika je u tome što organski proizvod koji je sertifikovani organski proizvod, od samog starta, do na kraju branja određene kulture, propraćeno celokupnom dokumentacijom- odakle je seme, u kojim uslovima je gajeno, više puta  je analizirano zemljište, sami plodovi… Jedna ozbiljna priča koja zahteva vrlo ozbiljnu i iscrpnu kontrolu, kontinuiranu kontrolu”, kaže Aleksandar Anđić, gazdinstvo Koluvija.

Proces dobijanja certifikata je usklađen sa zakonom i pravilnikom o organskoj proizvodnji. Ovaj zahtjev svaki  proizvođač može podnijeti ovlaštenim certifikacijskim kućama ukoliko želi da njegov proizvod ima status organskog.

Uprkos problemima sa kojima se suočavaju proizvođači, primjer gazdinstva Koluvija pokazuje da je uspjeh moguć. Koluvije se nadaju da će za njih biti još više posla i ističu da svijest građana o zdravoj hrani sve više raste.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera