U Srbiji stopirana usluga PayPal

Dugo očekivano pokretanje usluge PayPala u Srbiji prošlo je neslavno. Zbog zakona te zemljem koji ne predviđa devizno poslovanje među rezidentima, bilo da je riječ o fizičkim ili pravnim licima, ta usluga je stopirana nakon samo nekoliko dana.

Korisnike Limunda i pratećeg Kupinda, koji važe za jedne od najvećih kupoprodajnih portala u Srbiji, do željenog proizvoda ili usluge dijeli samo nekoliko klikova. No, uprkos pogodnostima i rastućem interesu za internet-trgovinu, istraživanja Republičkog zavoda za statistiku kažu da u Srbiji taj oblik poslovanja jos kaska za svijetom.

“Kompanije su te koje su mnogo tromije, gde je internet stigao do direktora knjigovodstva i računovodstva, ali nažalost, ne dalje. Sam podatak da samo 20 posto firmi nudi neke svoje proizvode ili usluge putem interneta, a da s druge strane imaju dva miliona ljudi koji kupuju ili žele da kupe nešto na internetu, koji su aktivni na internetu, je frapantan”, kaže Olga Mirković-Maksimović iz kompanije Limundo.

Potrebna izmjena propisa

A podaci bi bili manje frapantni, kažu stručnjaci, da su propisi drugačiji, ili da postoji jedna centralna institucija koja bi se bavila elektronskim poslovanjem.

“Budući da elektronska trgovina ima više faza – svaku od tih faza pokriva različita institucija, različiti zakoni – od poreskih, preko zakona za zaštitu potrošača, do zakona koji tretiraju uvoz-izvoz, carine… Tako da je potrebna koordinirana akcija na nivou Vlade, koja bi u jednom koraku izmenila veći broj propisa i tako stvorila bolje okruženje za elektronsko poslovanje”, objašnjava Slobodan Marković.

Jelena Jovanović iz Udruženja informatičkih delatnosti Privredne komore Srbije kaže: “Mi smo imali i imamo kontinuirane sastanke sa Narodnom bankom na tu temu i na mnoge teme koje se tiču novih poslovnih modela koje visokotehnološke industrije u svetu primenjuju, pa i naša. Poznato je da smo izvezli negde oko 250 miliona evra softvera u prethodnoj godini i da zaista imamo dosta dobrih, u svetu prepoznatih softverskih firmi koje sa sobom nose i te nove načine poslovanja koje nije prepoznala ni Narodna banka, ni Ministarstvo finansija, ni Poreska uprava…”

A upravo zbrka sa propisima o elektronskom poslovanju dovela je i do problema s PayPalom.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera