U Srbiji uhapšeno 49 osoba zbog korupcije

Pripadnici Uprave kriminalističke policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su lani 259 osoba (Al Jazeera)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su u petak 49 osoba osumnjičenih za više koruptivnih djela, prije svega za zloupotrebu službenog položaja u državnim organima, a za dvije osobe se intenzivno traga.

Kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, protiv 25 osoba policija je podnijela krivične prijave u redovnom postupku.

“Sva ova lica su od 2007. godine do danas počinili više krivičnih dela i oštetili budžet Srbije za 7,6 miliona evra”, rekao je Stefanović.

On je naveo da se među uhapšenima u više gradova Srbije nalaze rukovodioci zaposleni u Poreskoj upravi Ministarstva finansija, nekadašnjem Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja, funkcioneri lokalnih samouprava, javnih poduzeća, Puteva Srbije, Elektroprivrede Srbije, Poštama Srbije, ElektroKosmetu, kao i 12 saobraćajnih policajaca.

“Ovo je još jedan pokazatelj da policija neće stati u obavljanju ovog posla, zajedno sa nadležnim tužilaštvima, i pokazaćemo da Srbija može da bude potpuno ozbiljna, poštena i pravična zemlja”, kazao je Stefanović.

U 2015. uhapšeno 259 osoba

Pripadnici Uprave kriminalističke policije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su tokom prošle godine 259 osoba i procesuirali 21 organiziranu kriminalnu grupu, što je duplo više nego 2014. godine, kada je uhapšeno 124 osoba i procesuirano 12 organiziranih kriminalnih grupa.

Kako je istakao načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Kovačević, prilikom posjete ministra unutrašnjih poslova novom sjedištu te jedinice na beogradskoj Adi Ciganliji, pripadnici te službe su prošle godine oborili sve dosadašnje rekorde kada je riječ o borbi protiv organiziranog kriminala i trgovine narkoticima.

Služba, koja je osnovana 2001. godine kao Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala, u 2015. godini zaplijenila je 9,08 kilograma kokaina, 37,48 kilograma baznog heroina i oko 65 kilograma ekstazija, dok je na međunarodnom planu zaplijenila 3,5 tone kokaina.

Izvor: Agencije