U Srebrenicu dolaze imami i rabini najvećih bogomolja Londona

Slična posjeta organizirana je i prošle godine (INS)

Imami i rabini najvećih džamija i sinagoga u Londonu zajedno će posjetiti Srebrenicu, saopćeno je iz  humanitarne organizacije Remembering Srebrenica, prenosi INS.

U okviru međureligijskog putovanja u Bosni i Hercegovini, oni će posjetiti mjesto najvećeg masovnog zločina i posljednjeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Slična posjeta organizirana je i prošle godine.

Posjeta će biti organizirana u sklopu saradnje organizacija Remembering Srebrenica i Joseph Interfaith Foundation.

Imami i rabini putuju u Srebrenicu kako bi čuli ispovijesti preživjelih žrtava genocida i rođaka više od 8.000 ubijenih. Učenjem o prošlosti cilj je, kako je istaknuto, ojačati veze zajednica u Velikoj Britaniji.

Pod geslom „Lekcija iz Srebrenice“, ova  posjeta je dio kulture sjećanja i procesa učenja o Srebrenici koje se odvija i kroz obrazovni sistem Velike Britanije.

Doprinos sjećanju

Program učenja o Srebrenici je u proteklih četiri godine obuhvatio više od 50.000 britanske djece. Djeca u Velikoj Britaniji, naime, učeći o holokaustu, istovremeno uče i o genocidu u Srebrenici, na čemu rade iz organizacije Joseph Interfaith Foundation.

Izvršna direktorica ove organizacije Mehri Niknam, koja će predvoditi vjerske lidere u Srebrenici, kazala je da je jedan od glavnih ciljeva posjete omogućiti imama i rabinima da uče o patnjama bošnjačkih žrtava genocida u BiH, te se istovremeno sjećaju lekcija o holokaustu nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

„Vjerujemo kako će to doprinijeti boljem razumijevanju patnji ljudi bez obzira na religiju, te da će ojačati predanost zajedničkom radu, suprotstavljajući se predrasudama i nesporazumima, ma gdje oni bili“, kazala je Niknam.

Waqar Azmi, predsjedavajući organizacije Remembering Srebrenica podsjetio je da su vjerski lideri u Velikoj Britaniji dali značajan doprinos sjećanju na Srebrenicu jer je u gotovo 100 džamija i 26 sinagoga obilježena 22. godišnjica genocida u Srebrenici.

„To šalje snažnu poruku da zajednice mogu ujediniti u kolektivnom sjećanju na sve žrtve i zaista se sjećati onog što je zajedničkog cijelom čovječanstvu, pokazujući koliko smo slični“, Azmi.

Izvor: Agencije