U srijedu sjednica o budžetu Federacije BiH za 2018.

Federacija BiH je ušla u 2018. godinu bez budžeta, kao akta potvrđenog u oba doma Parlamenta (Al Jazeera)

U ponedjeljak je otklonjen zastoj u radu Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine.

Oba doma Parlamenta će razmotriti ovogodišnji federalni budžet – Predstavnički dom u srijedu, na vanrednoj sjednici, a Dom naroda u petak.

To su izjavili novinarima akteri sastanka održanog u ponedjeljak u federalnom Parlamentu između predstavnika kolegija oba doma i federalne Vlade.

Cilj je bio otkloniti blokadu u radu Parlamenta, nastalu prije Nove godine, zbog političkih nesuglasica među parlamentarnim strankama, zbog koje u ovoj godini nije zasjedao nijedan dom te nije bilo moguće da se poslanici izjasne o najvažnijem finansijskom aktu Federacije, budžetu za 2018. godinu.

Sporan prefiks ‘hrvatski’ u nazivima

Osim što su se akteri sastanka u Sarajevu dogovorili o datumima sjednica za razmatranje  budžeta, predsjedavajući Predstavničkog doma Edin Mušić (Stranka demokratske akcije) rekao je da se za utorak najavljeni nastavak jedne od ranije započetih redovnih sjednica odgađa za drugi datum.

Umjesto toga, Mušić je za 24. januar najavio opet vanredno zasjedanje, čije će teme biti novi federalni zakon o penzijskom/mirovinskom i invalidskom osiguranju te zakon kojim zasebno treba regulirati penzioniranje policijskih službenika.

Također krajem januara treba razmotriti status boračke populacije, kazao je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković (Hrvatska  demokratska zajednica Bosne i Hercegovine).

Prema izjavi predsjedavajuće Doma naroda Lidije Bradare (HDZ BiH), također učesnice današnjeg susreta, federalni budžet je trenutno prioritet, a naknadno će u Parlamentu biti riječi o ranije pokrenutoj inicijativi, spornoj za HDZ BiH, kojom opoziciona Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži ukidanje etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća, primjerice iz imena Hrvatske telekomunikacije ili Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosna.

Jednu od sjednica Predstavničkog doma, održanu nekoliko dana prije Nove godine, napustili su poslanici bloka stranaka predvođenih HDZ-om BiH (HDZ – Hrvatski narodni sabor), kada su njihovi partneri u parlamentarnoj većini, poslanici SDA i Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine podržali da ta inicijativa SDP-a BiH bude dio dnevnog reda.

Predloženi budžet 1,45 milijardi eura

Predstavnički dom se potom sastao još jednom pred Novu godinu i budžet za 2018. je bio jedna od najavljenih tačaka, ali je to zasjedanje prekinuto bez ishoda, dok poslanici bloka HDZ-HNS nisu ni prisustvovali.

Tokom tih događaja Dom naroda nije se uopće sastajao, pa je Federacija ušla u 2018. godinu bez budžeta, kao akta potvrđenog u oba doma Parlamenta, bez čega ne može stupiti na snagu.

Budžet za 2018. godinu predložila je federalna Vlada u iznosu od 2,88 milijardi konvertibilnih maraka (oko 1,45 milijari eura).

Izvor: Agencije