U Stocu glasaju (i) mrtvi

Na adresu Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine upućena je još jedna prijava o mogućoj nepravilnosti i kršenju izbornog procesa u Stocu. Podnio ju je Nermin Bise, zbog javne obavijesti koju potpisuje predsjednik Općinske izborne komisije Stolac.

“Građani Stoca su to jutro vidjeli obavještenje u kojem se navodi da će građani s pravom glasa, umjesto mjesta na kojem su do sada glasali na svim izborima koji se održali od 1996. naovamo, ići na drugo mjesto, koje je privatni objekat. I ono što je meni bilo sporno je zašto se to sada dešava pred ove izbore”, kaže on.

Općinska izborna komisija tvrdi da tu nepravilnosti nema.

“Radi se o prostoru dječijeg vrtića, gdje je hodnik vrlo uzak, i onda, kad glasači dolaze, zbune se u kom smjeru da krenu. Lijevo ili desno. Tu imate dva redara, i oni se obraćaju jednom i drugome gdje je naše biračko mjesto. Često bi tu u tom malom uskom hodniku bila gužva”, ističe Ivan Perić, predsjednik OIK Stolac.

‘HDZ-u najviše biračkih mjesta’

Na skučenost i gužvu ne žale se građani koji su na ovom mjestu do sada glasali.

“Mi smo se vratili 2002. u Stolac, non-stop tu glasamo. Nikad nisam čeko više od pet, deset minuta maksimalno. To su normalne dvije prostorije”, govori Edin Bečević, stanovnik Stoca.

Lokalna izborna komisija zaprimila je i niz pritužbi Inicijative za Stolac. Jedna se tiče ažuriranja biračkog spiska.

“Zato što je na njemu ostalo oko 300 mrtvih ljudi, to je dva i po posto od ukupnog broja glasača”, navodi Haris Baljić iz Inicijative za Stolac.

Ali, predsjednik OIK-a sumnja u tačnost spiskova mrtvih, jer je na njemu pronašao i žive, koje lično poznaje.

“Recimo, moj jedan susjed, u mom selu rodnome, znam da je živ. Godinu dana je stariji čovjek od mene. I još sam našao puno tih osoba, ja sam reagirao u okviru nadležnosti po odredbama. Znači, dostavio sam te popise matičnom uredu Stolac”, dodaje Perić.

Birački odbori mogu spriječiti eventualne malverzacije na biračkim mjestima, koje uključuju i zloupotrebu imena mrtvih, ali Inicijativa za Stolac smatra da je zakinuta i kod dodjele pozicija predsjednika u biračkim odborima. Tvrde da je Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine pripalo upravljanje biračkim mjestima s najvećim brojem glasača.

“Prilikom prijave biračkih odbora, članova biračkih odbora, HDZ je naglasio u kojim mjestima želi, na prijedlog predsjednika Ivice Perića, koji im je rekao da naglase na kojim mjestima žele predsjednika, a nama je samo rečeno da napišemo ko je član, a ko je zamjenik”,  izjavio je Baljić.

Incijativa za Stolac

Perić kaže da je nadležnost OIK-a da ocijeni kojim subjektima će dati predsjednika na pojedinim biračkim mjestima te da je to tijelo odluku donijelo u skladu sa zakonom, a da su ove pritužbe rezultat predizborne nervoze pojedinih političkih subjekata.

Od devedesetih godina lokalnom politikom u Stocu upravlja HDZ BiH. U razjedinjenim probosanskim strankama do sada nisu imali pravu konkurenciju, no prvi puta na ovim izborima Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, koje čine Inicijativu za Stolac, nastupaju zajedno, vjerujući kako imaju šansu za izbornu pobjedu.

“Matematička kalkulacija političkog odnosa snaga predviđa neizvjesnu političku utrku, u kojoj o pobjedniku ovoga puta može odlučivati svega nekoliko glasova”, izvještava iz Stoca Arduana Pribinja, reporterka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera