U strahu od poplava – pripravnost u Srbiji

Građani Srbije ponovo u strahu od poplava (Getty Images)

Na području Srbije danas do 14 sati nije bilo većih padavina koje bi dovele do izlijevanja rijeka, a u pripravnosti su svi subjekti zaduženi za odbranu od poplava.

„Uveli smo pripravnost svih štabova i aktivirali subjekte koji učestvuju u sprovođenju preventivnih i operativnih mera odbrane od poplava“, rekao je predstavnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Bojan Tomić. 

Potvrdio je Tanjugu i da su predstavnici Sektora u stalnoj komunikaciji sa javnim vodoprivrednim preduzećima kao nosiocima odbrane od poplava, koji prate stanje na terenu.

Dodao je da su preventivne mjere preduzete u skladu sa prognozom Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) da se do 21. juna očekuju veće količine padavina na teritoriji centralne, zapadne i južne Srbije.

Na desetak rijeka u toj zemlji tokom dana i sutra prognoziran je rast vodostaja bez prelaženja upozoravajućih nivoa.

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ubu, Tamnavi, Ljigu, Drini, Limu, Jadru, Moravici, Bjelici, Ibru i na gornjem toku Zapadne Morave, naveo je RHMZ uz dodatak da će do 20. juna rasti nivo vode na još petnaestak rijeka.

Istovremeno, Vlаdа Srbije ukinula je vаnrednu situаciju nа teritoriji grаdovа Šаbаc i Sremskа Mitrovicа te opštinа Koceljevа, Vlаdimirci, Ljig, Ub, Lаjkovаc, Osečinа, Mionicа, Pаrаćin, Svilаjnаc, Smederevskа Pаlаnkа, Trstenik, Kosjerić i Šid.

Vаnrednа situаcijа ostаlа je nа snаzi nа teritoriji opštinа Ljubovijа, Bаjinа Bаštа, Mаli Zvornik, Krupаnj i Obrenovаc.

Vanredna odbrana od poplava u Svilajncu

Štab za vanredne situacije opštine Svilajnac donio je na vanrednoj sjednici odluku o uvođenju pripravnosti, pošto su za period od 16. do 20. juna najavljene veće količine padavina, objavljeno je na internetskoj stranici Opštine Svilajnac.

Na istoj sjednici donesena je i naredba svim javnim ustanovama, preduzećima i organizacijama na teritoriji opštine Svilajnac da budu pripravni povodom vanredne odbrane od poplava, koja ne predstavlja vanrednu situaciju već definiše mjere, radove i aktivnosti u odbrani od poplava, navodi se u saopštenju.

“U periodu od 16. do 20. juna najavljene su veće količine padavina, pa se pripravnost svih, i institucija i pojedinaca, podrazumeva, kao i pridržavanje usvojenog plana odbrane od poplava. Sve javne ustanove su stavile u pripravnost sve svoje resurse u vidu ljudstva, mehanizacije i tehnike. U toku noći se ne očekuje veća količina padavina, ali će ekipe i službe biti na terenu i pratiti vodostaje reka”, dodaje se u saopštenju.

Pratiti vodostaj

Zbog upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije na obilne padavine 17. i 18. juna, zasjedao je i Štab za vanredne situacije opštine Paraćin, koji je naložio preduzimanje nekoliko mjera, objavljeno je na internetskoj stranici te opštine.

Mjere podrazumijevaju dežurstva komunalne inspekcije tokom noći između 16. i 17. juna, praćenje vodostaja na Crnici i Grzi, pripravnost zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama te osiguravanje potrebne opreme i mehanizacije.

Također, mjere obuhvataju pripravnost povjerenika mjesnih zajednica, mišljenje “Srbijavoda” je li tom republičkom javnom preduzeću potrebna pomoć za eventualno organizovanje odbrana od poplava i u tom smislu uputstva rukovodioca odbrane od poplava iz tog preduzeća, navodi se u saopštenju.

“Mogući porast vodostaja sa prevazilaženjem granica javljanja, tj. upozoravajućih nivoa (na vodotocima bujičnog karaktera se očekuju kratkotrajni nagli porasti vodostaja sa pojavom lokalnih izlivanja tokom 18, 19. i 20. juna)”, dodaje se u saopštenju.

Strah od poplava i u BiH

U subotu je Civilna zaštita Doboja izdala upozorenje o riziku od novih poplava, a isto je stiglo nakon izvještaja Hidrometeorološkog zavoda u Banjoj Luci, prema kojem se intenzivne padavine očekuju sve do 20. juna.

Građani su pozvani da na vrijeme preduzmu mjere zaštite i spašavanja, a da u slučaju veće prijetnje obavijeste Civilnu zaštitu.

Nakon više sedmica neprestanih padavina, mnoge rijeke u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izlile su se iz svojih korita i poplavile sela i gradove u tim zemljama.

Velike poplave, koje su potpuno potopile neka mjesta, poput Topčić-Polja, Gunje, Maglaja, Obrenovca i drugih, odnijele su desetine života, a raselile hiljade ljudi.

U bh. entitetu Republika Srpska šteta se procjenjuje na 665 miliona eura, u Hrvatskoj – samo u Gunji na 50 miliona eura, a u Srbiji je uništeno 440 tona mrtvih životinja iz BiH.

Izvor: Agencije