U strahu od Rusije, Bugari upomoć zovu NATO

Bivše komunističke zemlje traže povećanje broja snaga NATO-a u Jugoistočnoj Evropi i Crnom moru (EPA)

Bugarska je pozvala na veće prisustvo vojnih snaga NATO-a na jugoistoku Evrope i u Crnom moru, kao i na održavanje više zajedničkih vojnih vježbi kako bi se poboljšala sigurnost u regiji poslije ruske aneksije Krima.

“Događaji u Ukrajini su dokazali da ne možemo uzeti ‘zdravo za gotovo’ mir i sigurnost u Evropi”, izjavio je bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev na sastanku u Varšavi šefova država zemalja NATO-a Centralne i Istočne Evrope.

Kabinet bugarskog predsjednika je potvrdio kako je Plevnelijev predložio “povećanje broja NATO snaga u Jugoistočnoj Evropi i Crnom moru, veći broj zajedničkih vojnih vježbi, kao i aktivniju upotrebu zajedničkih vojnih objekata u Bugarskoj”, prenijela je agencija Reuters.

Pratiti događaje u Ukrajini

Prethodno je predsjednik Poljske Bronislaw Komorowski izjavio kako prisustvo snaga NATO-a u Centralnoj i Istočnoj Evropi treba biti adekvatno događajima u Ukrajini i da je “rusko-ukrajinski konflikt najvažniji sigurnosni izazov u Evropi od kraja Hladnog rata”.

“Tragedija malezijskog aviona treba nas pokrenuti na traženje rješenja koja jačaju sigurnost istočnog krila Evropske unije i NATO-a”, rekao je Komorowski na sastanku lidera Bugarske, Rumunije, Letonije, Litvanije, Estonije i zemalja Višegradske grupe, u kojoj su Poljska, Slovačka, Češka i Mađarska.

AFP navodi da su se lideri devet bivših komunističkih zemalja, sada članica NATO-a, sastali kako bi skicirali odbrambenu strategiju uoči samita Alijanse u septembru i, “suočeni s vaskrslom Rusijom”, razgovarali o njenim istočnim granicama.

“S naročitom pažnjom pratimo događaje između Rusije i Ukrajine, što shvatamo kao odnos između svijeta Zapada sa svijetom Istoka”, rekao je Komorowski.

Nužna kolektivna odbrana

Dodao je da “element stabiliziranja istočnog susjedstva NATO-a i EU-a treba biti dosljedna podrška Ukrajini u njenoj integraciji i reformi u zemlji”.

“To je element naše sigurnosti u budućnosti”, kazao je on.

Ističući da će za 44 dana početi “najvažniji samit NATO-a” od kako su se te zemlje priključile Alijansi, Komorowski je rekao da se ona treba da se vrati “osiguranju kapaciteta za kolektivnu odbranu”.

I predsjednik Rumunije Trajan Basescu smatra kako je među važnim temama uoči septembarskog samita Alijanse i redefiniranje odnosa između NATO-a i Rusije.

Izvor: Agencije