U strahu od Rusije Poljska traži NATO-snage

Moskva će trajno stacioniranje NATO-a na svojim granicama zasigurno smatrati neprijateljskim činom, prenose agencije (Reuters)

Poljska i baltičke države objavile su u četvrtak da traže trajno razmještanje vojnika NATO-a na svom teritoriju kao protutežu pojačanoj vojnoj aktivnosti Rusije, a interni poljski dokument pokazuje da bi se o tome pitanju moglo raspravljati na summitu NATO-a iduće godine u Varšavi.

U dokumentu poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost, koji je Reuters imao na uvid, ističe se duboka zabrinutost diljem istočne Europe zbog rata koji je odnio više od 6.100 života i izazvao strah od ruskog ekspanzionizma.

Poljski ministar vanjskih poslova rekao je prošle godine da bi dvije teško naoružane brigade, a brigada NATO-a obično ima između 3.000 i 5.000 vojnika, trebalo rasporediti na tlu Poljske kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini.

Prema poljskim ciljevima za summit NATO-a sredinom 2016. u Varšavi, koji se spominju u dokumentu, Poljska “traži stalnu nazočnost NATO-a u regiji”, a u zagradi se dodaje i “vojne baze s teškim naoružanjem”.

Pojačana aktivnost Rusa

Moskva će trajno stacioniranje NATO-a na svojim granicama zasigurno smatrati neprijateljskim činom, piše Reuters.

NATO je zabilježio pojačanu aktivnost ruskih zrakoplova blizu svog zračnog prostora, a prijavljene su i sumnjive podmornice u švedskim i finskim vodama.

NATO se na summitu u Walesu prošle godine dogovorio oko pojačane rotacije savezničkih snaga i opreme u toj regiji, ali ne i oko otvaranja stalnih baza u trima baltičkim zemljama i Poljskoj.

SAD od travnja 2014. rotira po 150 vojnika u svakoj od tih zemalja koje povremeno nadopunjuju jedinice iste veličine iz ostalih članica NATO-a.

Brigadu traži i Baltik

Prethodno su baltičke zemlje Litva, Latvija i Estonija objavile kako pripremaju zajednički zahtjev zapovjedništvu NATO-a za trajnim stacioniranjem jedne brigade.

U sve tri bivše sovjetske republike živi ruska manjina, pa se boje da bi Kremlj mogao raspiriti napetosti nakon proruske pobune na istoku Ukrajine. Dodatna bojazan su i objave ruskog predsjednika Vladimira Putina prošle godine kad je rekao da je obvezan štititi Ruse koji žive na teritoriju bivšeg Sovjetskog saveza.

“Kao reakciju na sigurnosnu situaciju u regiji, kao mjeru odvraćanja, zapovjednici vojski baltičkih zemalja službeno će od Vrhovnog zapovjedništva NATO-a za Europu (SACEUR) zatražiti da se jedinica veličine brigade stacionira u baltičkim državama”, rekao je glasnogovornik litvanske vojske Mindaugas Neimontas.

Baltičke zemlje će zatražiti da se ta brigada rasporedi tako da u svakoj zemlji bude jedinica manje veličine.

Izvor: Agencije