U sukobima na jugoistoku Turske 18 žrtava

Turska policija izvela je akciju u kojoj je privedeno najmanje 15 osoba koje se sumnjiče da su povezane sa PKK-om (AP)

Osamnaest je osoba ubijeno u srijedu u sukobima sigurnosnih snaga i kurdskih boraca na jugoistoku Turske gdje je nakon parlamentarnih izbora vojska prošle sedmice počela zračne napade na to područje s većinskim kurdskim stanovništvom.

Dva vojnika i 15 boraca iz Kurdistanske radničke partije (PKK) ubijeni su kod sela Daglica blizu iračke granice, u području u kojem je turska vojska počela u utorak zračne udare.

U utorak su turski avioni napadali ciljeve PKK-a na sjeveru Iraka, objavila je vojska na svojoj mrežnoj stranici.

Turska policija jutros je u Istanbulu izvela akciju u kojoj je privedeno najmanje petnaest osoba koje se sumnjiče da su povezane sa omladinskim ograncima zabranjene PKK-a.

Operacije protiv PKK-a

Stranka Pravde i razvoja (AKP) osvojila je u nedjelju većinu na parlamentarnim izborima što je velika pobjeda predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana, koji je u srijedu obećao nastaviti operacije protiv PKK-a sve dok “ne likvidira” posljednje pobunjenike.

Dvogodišnji prekid vatre što ga je Erdogan dogovorio s PKK-om propao je u julu.

Osamnaesta žrtva u srijedu je 20-godišnji mladić, ubijen u gradu Silvanu gdje se sukobljavaju turske sigurnosne snage i mladež PKK-a.

Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom. PKK je 1984. godine počeo oružanu pobunu u kojoj je ubijeno 40.000 ljudi.

S godinama je Erdogan dodijelio nešto više političkih i kulturnih prava 18-milionskoj zajednici Kurda, no vlada je odustala od pregovora ove godine uoči parlamentarnih izbora u junu na kojima je AKP prvi put izgubio većinu, koju je uspio vratiti na ponovljenim izborima 1. novembra.

Izvor: Agencije