Oglasi

U sukobima u Belfastu povrijeđeni policajci

Uhapšeno je 18 demonstranata na protestu zbog odluke da britanska zastava ne bude na zgradi gradske skupštine u Belfastu.
Sukobi su izbili dan nakon što je 10 policajaca povrijeđeno u istočnom dijelu Belfasta na sličnim protestimaAP

Policija u Sjevernoj Irskoj je saopćila da je devet policajaca povrijeđeno, a 18 demonstranata uhapšeno tokom druge uzastopne noći protesta zbog odluke da britanska zastava više ne bude istaknuta na zgradi gradske skupštine u Belfastu tokom cijele godine.

Policija je rekla da su demonstranti gađali njene pripadnike, koji su u noći sa petka na subotu intervenirali u sukobima u protestantskim dijelovima Belfasta, s više od 30 zapaljivih bombi, petardama i ciglama, prenosi AP.

Nasilni protesti

Sukobi su izbili dan nakon što je 10 policajaca povrijeđeno u istočnom dijelu Belfasta na sličnim protestima.

Mnogi protestanti traže da gradska skupština u Belfastu preinači odluku o tome da se britanska zastava više ne vijori sa zgrade skupštine čitave godine, koju podržavaju irski katolici.

Nekoliko desetina policajaca povrijeđeno je u protestima koji su izbili zbog te odluke, a neki političari su dobili prijetnje.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.