Oglasi

U sukobu sindikata ranjeno 13 rudara

Sukob je izbio između članova Nacionalnog sindikata rudara,većinskog i bliskog vlasti i aktivista suparničkog, malog sindikata Amcu.
Suparništvo između sindikata NUM i Amcu izazvali su štrajkove u 2012, kada je poginulo blizu 60 rudaraReuters - Arhiva

Najmanje 13 rudara je ranjeno u rudniku platine kod grada Rustenburga, na sjeveru Južnoafričke Republike (JAR) u ponedjeljak u prvom većem nasilju u rudnicima ove godine.

Sukob je izbio između članova Nacionalnog sindikata rudara (NUM) i aktivista suparničkog sindikata Amcu.

Pripadnici NUM-a su se zalagali za svoja prava u upravi rudnika kada ih je opkolila masa oko hiljadu ljudi, rekao je glasnogovornik policije.

Kako bi ih zaštitile, snage sigurnosti rudnika su intervenirale gumenim mecima pri čemu je povrijeđeno 13 zaposlenika rudnika, među kojima su bila četiri stražara.

Apel uprave rudnika 

"Neki su ozlijeđeni mačetama i tupim predmetima, dok su druge pogodili gumeni meci", precizirao je glasnogovornik policije i dodao da nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Sindikalisti NUM-a su pobjegli i sakrili su u oklopna kola snaga sigurnosti.

Uprava Anglo American Platinum (Amplats), najvećeg rudnika platine u svijetu, pozvala je zaposlenike da ostanu mirni.

Suparništvo i nadmetanja između sindikata NUM-a, većinskog i bliskog vlasti, i malog sindikata Amcu izazvali su štrajkove u rudarskom sektoru u 2012. godini, kada je poginulo blizu 60 ljudi.

Događaji u rudniku Marikana, gdje je u augustu i septembru prošle godine poginulo 48 ljudi, potakli su nasilja između dva sindikata.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.